Η «κατάρα» της δεύτερης αγωνιστικής

ΑΕΚ
Την δική της (αρνητική) παράδοση τείνει να δημιουργήσει η ΑΕΚ την δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Κάτι σαν το «Τρίτη (ή Παρασκευή) και δεκατρείς»! Για του λόγου το αληθές:

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 - 2η αγωνιστική
ΑΕΚ - Λαμία 1-1

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - 2η αγωνιστική
ΑΕΚ - Πανσερραϊκός 1-1

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 - 2η αγωνιστική
ΑΕΚ - Βόλος 0-1

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 - 2η αγωνιστική
ΟΦΗ - ΑΕΚ 3-3 (από 0-3)

Για να βρούμε θετικό αποτέλεσμα της ΑΕΚ την δεύτερη αγωνιστική πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου στον Σεπτέμβριο του 2020 (επικρατήσαμε εκτός έδρας του Παναιτωλικού με 2-0). Αφήνουμε τα... μεταφυσικά στην άκρη και πάμε στην αναμέτρηση με την Λαμία, η οποία χαρακτηρίστηκε ως πισωγύρισμα.

Είναι όμως τέτοιο; Έτσι δείχνει. Μετά την (άνετη) "τριάρα" επί του ΟΦΗ στην πρεμιέρα δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η ΑΕΚ άφησε πίσω της την Ευρωπαϊκή περιπέτεια και τον αποκλεισμό από την Νόα, αλλά (πλέον) η (πρότερη) εικόνα "επανήλθε" στο ισόπαλο 1-1 με την Λαμία. Είναι όμως έτσι; Φαινομενικά, ναι. Κόντρα στον ΟΦΗ και η νίκη ήταν άνετη και η εικόνα πιο θελκτική στο μάτι.

Επί της ουσίας η διαφορά έγκειται στο ότι η ΑΕΚ προηγήθηκε νωρίς και άλλαξε το προφίλ του αγώνα. Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο τέταρτο η ΑΕΚ ήταν μπροστά με 2-0. Είναι άλλο παιχνίδι μετά. Απεναντίας κόντρα σε Νόα και Λαμία δεν βρήκαμε γκολ στις δύο - τρεις πρώτες καλές στιγμές και τα ματς πήρε άλλη τροπή.

Τι μας λένε οι αριθμοί (οι οποίοι δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά είναι άκρως ενδεικτικοί). 21 τελικές προσπάθειες με Νόα (ένα δοκάρι), 20 με ΟΦΗ, 28 με Λαμία (δύο δοκάρια). Επτά τελικές η Νόα (μηδέν γκολ), πέντε ο ΟΦΗ (μηδέν γκολ), τρεις η Λαμία (ένα γκολ).

Σας φαίνεται να είναι η ΑΕΚ (συντριπτικά) καλύτερη στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ; Εμμένω στο συμπέρασμά μου ότι την διαφορά την έκανε το γρήγορο (ή τα γρήγορα για την ακρίβεια) γκολ! Κόντρα στην Λαμία είχαμε 28 τελικές προσπάθειες (ενδεικτικά αναφέρω για να έχουμε μέτρο σύγκρισης: 14 ο Ολυμπιακός με Καλλιθέα, 15 ο Παναθηναϊκός με Λεβαδειακό, 17 ο ΠΑΟΚ με Παναιτωλικό). Να το πάω ένα βήμα πιο μακριά: 30 τελικές ο Ολυμπιακός σε δύο παιχνίδια, 25 ο Παναθηναϊκός!

Από τις 28 τελικές της ΑΕΚ (ρεκόρ μέχρι τώρα στην σεζόν) οι 18 ήταν εντός περιοχής. Καταγράφηκαν τουλάχιστον έξι - επτά πολύ μεγάλες φάσεις (συν τα δοκάρια) και τουλάχιστον τέσσερις πολύ δύσκολες επεμβάσεις του Κόστιτς (την στιγμή που ο Στρακόσα ήταν... θεατής του αγώνα)!

Ποσοστό κατοχής μονίμως περισσότερο από 70% (ξεπέρασε και το 80% σε διαστήματα του αγώνα). 13 κερδισμένα κόρνερ. «Σου άρεσε δηλαδή η ΑΕΚ;» θα ρωτήσει κάποιος. Με βάση τα δεδομένα της εποχής, ναι. Τέτοια εικόνα μετά από τρεις - τέσσερις μήνες θα την θεωρήσω απογοητευτική, σήμερα όχι.

Διαβάζω γκρίνια για τον Αλμέιδα, τις επιλογές του και τις μεταγραφές που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Ενδεκάδα που κερδίζει δεν αλλάζει (ιδιαίτερα όταν έπαιξε καλά και το προηγούμενο παιχνίδι ήταν μία εβδομάδα πριν), έτσι δεν λέμε; Αυτό ακριβώς έπραξε. Που είναι το περίεργο και το λάθος; Θέλαμε αναπληρωματικό σέντερ φορ (την στιγμή που ο Λιβάι είναι διαθέσιμος και... on fire) ή άλλο αριστεροπόδαρο ακραίο αμυντικό αντί του Πήλιου για να νικήσουμε την Λαμία;

Διαβάστε την στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης της πρεμιέρας στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

ΑΕΚ - Λαμία 1-1
1 Γκολ 1
1 Ασίστ 1
28 Τελικές προσπάθειες 3
10 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 2
10 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 1
8 Κεφαλιές 0
0 Αποκρούσεις 4
2 Επεμβάσεις 37
16 Κλεψίματα 17
4 Φάουλ 15
2 Οφσάιντ 2
13 Κόρνερ 1
26 Λάθη 26
23/46 Γεμίσματα 2/4

Σε ατομικό επίπεδο, ο Μουκουντί σκόρερ του μοναδικού μας τέρματος, στον Λαμέλα πιστώθηκε η μοναδική ασίστ της ΑΕΚ στο παιχνίδι. Ο (πολύ καλός σε όλα πλην της τελικής προσπάθειας) Λιβάι κατέγραψε τις περισσότερερες τελικές προσπάθειες (δέκα), ακολουθούμενος από τον Κοϊτα (έξι), ενώ τρεις είχε ο (σκόρερ) Μουκουντί.

4/8 εύστοχα γεμίσματα για τον (κακό στο πρώτο μέρος και βελτιωμένο στο δεύτερο) Άμραμπατ, 2/2 για τον Λιβάι (είπαμε μόνο στην τελική προσπάθεια μας τα... χάλασε), 3/4 για τον Ορμπελίν (τον οποίο βλέπω σε νέο ρόλο φέτος, περιμένω δύο - τρία ματς ακόμη για να σιγουρέψω κάποιες "υποψίες" μου και θα αναφερθούμε αναλυτικά), 3/5 για τον Λαμέλα, 3/6 για τον Πήλιο και 2/3 για τον Μάνταλο ("γλύκανε" το παιχνίδι της ΑΕΚ για ακόμη μία φορά μόλις μπήκε).

Μεγαλύτερη συνεισφορά στο passing game είχαν οι Σιμάνσκι, Λιούμπισιτς (από πέντε πάσες "κλειδιά"). Από τέσσερις είχαν ο Κοϊτά και ο Ρότα, ενώ πιστώθηκαν τρεις στον Λαμέλα (με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της Super League, γιατί αλλού διαβάζω για πέντε).

Στα περισσότερα λάθη (οκτώ) υπέπεσε ο Άμραμπατ (είπαμε, κακός στο πρώτο ημίχρονο). Περισσότερα κλεψίματα είχαν ο Λιούμπισιτς (τέσσερα) και ο Κοϊτα (τρία). Τα περισσότερα φάουλ (πέντε) κέρδισε ο Κοϊτα (λογικό από την στιγμή που πήγε περισσότερες φορές στο "ένας εναντίον ενός"). Συνεχίζουμε χωρίς γκρίνια και μουρμούρα, μας περιμένει ο Λεβαδειακός την Κυριακή (1η Σεπτεμβρίου 2024, 19:00)...

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Μπράβο Σταύρο (Player of the Month August 2024)

Αποχαιρετούμε τον Djibril Sidibé

Στους δύο τρίτος (δεν) χωρεί;

Καλώς ήλθες Frantzdy Pierrot (εν αναμονή του David Fofana;)

Η ΑΕΚ εκτός έδρας δεν παράγει (ακόμη)...