Καλή συνέχεια Γιώργο (Αθανασιάδη)...

Γιώργος Αθανασιάδης
Από ΑΕΚ σε... ΑΕΚ (Λάρνακας) ο Γιώργος Αθανασιάδης. Η ΑΕΚ ξεκίνησε την σεζόν 2024-2025 με... τέσσερις τερματοφύλακες στο ρόστερ της (συν τους πιτσιρικάδες). Οι δύο βέβαια (Στάνκοβιτς, Αθανασιάδης) ήταν εκτός προγραμματισμού της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Ένας εξ αυτών βρήκε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Νομίζω ότι οι περισσότερο ευάλωτοι στην... ανθρωποφαγία (και όχι στην κριτική που είναι κάτι άλλο) είναι οι τερματοφύλακες και οι σέντερ φορ. Οι πρώτοι όταν δέχονται γκολ και οι δεύτεροι όταν τα χάνουν.

Αυτά που άκουσε πέρυσι ο Αθανασιάδης ήταν (και παραμένουν) πέρα για πέρα άδικα! Όχι πως δεν έφερε ευθύνη σε κάποια τέρματα που δέχθηκε (δεχθήκαμε) σε Ελλάδα και Ευρώπη. Φέρει, όπως φέρουν κι άλλοι ποδοσφαιριστές και ο προπονητής. Σε καλύπτει δηλαδή για τερματοφύλακας της ΑΕΚ (έστω ως δεύτερος); Μία καλή ερώτηση, η οποία σηκώνει κουβέντα.

Θέλαμε κάτι καλύτερο; Ναι, σε κάθε περίπτωση. Πάντα θες κάτι καλύτερο (ακόμη κι αν έχεις τον... καλύτερο στην συγκεκριμένη θέση). Ήρθε στην ΑΕΚ το 2019. Την πρώτη σεζόν δεν κατάγραψε συμμετοχή, ενώ την επόμενη (2020-21) αγωνίσθηκε 21 φορές (19 πρωτάθλημα, μία κύπελλο και μία Ευρώπη).

Ακολούθησε ο δανεισμός του στην Σερίφ Τίρασπολ στην οποία έκανε την πιο "γεμάτη" (από κάθε άποψη) χρονιά της καριέρας του με 35 εμφανίσεις. Επέστρεψε στην ΑΕΚ το 2022 με 30 εμφανίσεις (όλες στο πρωτάθλημα), ενώ πέρυσι (2023-24) αγωνίσθηκε 19 φορές (13 στην Super League, δύο στο κύπελλο και τέσσερις στην Ευρώπη).

Την τελευταία πενταετία, από τότε που ήρθε στην ΑΕΚ δηλαδή, κατέκτησε δύο (και μάλιστα σερί) νταμπλ (το ένα στην Μολδαβία), συμμετοχές σε ομίλους Ευρωπαϊκών διοργανώσεων (με αποκορύφωμα την "μυθική" του εμφάνιση στην Μαδρίτη κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης για το Champions League), ενώ κλήθηκε στην Εθνική ομάδα. Κάθε τύχη Γιώργο στην νέα σου ποδοσφαιρική στέγη.

Με αφορμή το θέμα του Αθανασιάδη ας θέσω κι ένα ερώτημα: χρειάζεται η ΑΕΚ μεταγραφή τερματοφύλακα εξαιτίας του τραυματισμού του Μπρινιόλι; Χωρίς να έχω εικόνα των "πιτσιρικάδων" (Θεοχάρης, Αγγελόπουλος, Γκούμας) πιστεύω πως ναι, χρειάζεται τερματοφύλακας κι όχι μόνο για το χρονικό διάστημα που θα απέχει ο Ιταλός πορτιέρε.

Οι Ελληνικές (κι όχι μόνο) ομάδες έχουν (κατά κανόνα) ως τρίτο τερματοφύλακα έναν νεαρό και ταλαντούχο. Γιατί; Επειδή είναι φθηνός και δεν έχει (άμεση) απαίτηση να παίζει. Τι κερδίζει ένα νεαρό παιδί όταν, όχι μόνο δεν αγωνίζεται αλλά, βρίσκεται (μονίμως) εκτός αποστολής;

Ο ρόλος του τρίτου τερματοφύλακα είναι να... υπάρχει για κάθε ενδεχόμενο. Αν πάθει κάτι ένας από τους δύο άλλους (τιμωρία ή τραυματισμός) θα συμπληρώσει την αποστολή. Αν πάθουν κάτι και οι δύο θα πάρει χρόνο συμμετοχής. Πόσο συχνά συμβαίνει κάτι τέτοιο; Σχεδόν ποτέ. Την περασμένη σεζόν η ΑΕΚ έβγαλε τρεις διοργανώσεις με δύο τερματοφύλακες (Στάνκοβιτς, Αθανασιάδης). Τρίτος δεν αγωνίσθηκε.

Το έχω ξαναγράψει (εδώ ή αλλού, δεν θυμάμαι) προ (αρκετών) ετών ότι είμαι της άποψης πως ο τρίτος τερματοφύλακας μίας ομάδας πρέπει να είναι ένας έμπειρος και μεγάλος σε ηλικία (ίσως ο μεγαλύτερος ηλικιακά παίκτης της ομάδας), σχεδόν... παλαίμαχος. Την μία ή τις δύο (κι άμα) φορές που θα χρειαστεί να αγωνισθεί θα έχει την εμπειρία και τις παραστάσεις να ανταπεξέλθει.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Στους δύο τρίτος (δεν) χωρεί;

Χαλαρά 2-0 τον Βόλο, χαλαρά επιστροφή στην κορυφή

Χαλαρή νίκη και κορυφή (με συγκατοίκους) για την ΑΕΚ

Μπράβο Σταύρο (Player of the Month August 2024)

Αποχαιρετούμε τον Djibril Sidibé