Τι συμβαίνει στην ΑΕΚ;

ΑΕΚ
Την Τρίτη (06/08/2024) η αναμέτρηση της ΑΕΚ στο City Stadium Abovyan, την Πέμπτη (08/08/2024) το κείμενο της ιστοσελίδας μας (AEKology) για να υπάρχει μία χρονική απόσταση ασφαλείας και να δούμε τις καταστάσεις όσο γίνεται πιο αποστασιοποιημένοι και λιγότερο επηρεασμένοι από τα έντονα (αρνητικά) συναισθήματα που μας δημιούργησε η (ντροπιαστική) ήττα στην Αρμενία.

Μία ήττα που ξεσήκωσε πληθώρα (ακραίων και μη) αντιδράσεων στον πλανήτη της ΑΕΚ (αναφέρομαι σε ΜΜΕ και φιλάθλους που σχολιάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως). Από το να φύγουν σχεδόν όλοι οι παίκτες και ο προπονητής, μέχρι το "υπομονή και πίστη" στο project ακόμη και στις αναποδιές.

Δεν θα τα εξισορροπήσω γράφοντας πως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Στα του αγώνα δεν νομίζω ότι χρειάζεται πλέον να αναφερθώ εκτενώς, έχουν αναλυθεί σχεδόν τα πάντα τις ώρες που μεσολάβησαν. Το ότι ήταν κάκιστη η ΑΕΚ δεν χωρά συζήτηση. Το ότι δεν ήταν σε θέση να κάνει τα απολύτως απαραίτητα και τα βασικά κόντρα σε υποδεέστερη ομάδα, επίσης.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μόλις επτά τελικές προσπάθειες σε περισσότερα από εκατό λεπτά παιχνιδιού, μόλις δύο στην εστία, όταν η Νόα είχε επτά στην εστία και εννέα στο σύνολο. Να την πω την αμαρτία μου; Το περίμενα, κάτι τέτοιο περίμενα να δω από την ΑΕΚ στην Αρμενία. Δεν μπορούσα να περιμένω μονάχα τα... bloopers γκολ που δεχθήκαμε! Όλα τα άλλα ήταν εντός προγράμματος.

Γιατί (θα μπορούσε πιθανά να ρωτήσει κάποιος); Διότι την ίδια ακριβώς εμφάνιση, με τα ίδια "συμπτώματα", είδα και την περασμένη Πέμπτη στην Ανδόρα. Περίμενε κανείς ότι θα μπορούσε να αλλάξει κάτι δραστικά σε χρονικό διάστημα πέντε ημερών (που μεσολάβησαν ανάμεσα στα δύο ματς) και με δύο ταξίδια (Ανδόρα - Ελλάδα και Ελλάδα - Αρμενία) στο ενδιάμεσο; Στα video games μπορεί, ο "αληθινός" κόσμος (καλώς ή κακώς) δεν λειτουργεί έτσι.

Διαβάστε τα επίσημα στατιστικά της αναμέτρησης με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής (UEFA):

FC Noah - ΑΕΚ 3-1
3 Goals 1
9 Total attempts 7
7 Attempts on target 2
2 Attempts off target 4
1 Blocks 0
0 Woodwork 0
0 Crossbar 0
0 Assists 1
3 Corners taken 7
0 Offsides 0
4 Yellow cards 4
0 Red cards 0
14 Fouls committed 18

Τις πταίει (που αναρωτιόταν γραπτώς και ο Χαρίλαος Τρικούπης); Βλέποντας και τα τρία φετινά παιχνίδια της ΑΕΚ (με την Νόα έκατσα και το ξαναείδα για να σιγουρέψω τα συμπεράσματά μου, μιλάμε για τέτοιο... βίτσιο!) καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το θέμα βρίσκεται στην προετοιμασία.

Πόδια "βαριά" (των περισσοτέρων ποδοσφαιριστών), έλλειψη ταχύτητας, έκρηξης, επιτάχυνσης, φρεσκάδας, σπριντ κλπ και όσο εξελισσόταν το παιχνίδι το φαινόμενο ήταν όλο και πιο έντονο. Δεν είναι τυχαίο ή συμπτωματικό ότι και στην Ανδόρα και στην Αρμενία η ΑΕΚ ξεκίνησε τα παιχνίδια με πίεση ψηλά (μιλάμε για τα πρώτα λεπτά) και όσο περνούσε η ώρα γύριζε όλο και πιο πίσω περιμένοντας τον αντίπαλο στο δικό της μισό γήπεδο.

Κάπως έτσι "προέκυψε" και ο Κάλενς αριστερό μπακ (με Χατζισαφί και Πήλιο διαθέσιμους). Ήθελε έναν καλύτερο ανασταλτικά στα μετόπισθεν ακόμη κι αν ήξερε ότι από την πλευρά του δεν θα πάρει (επιθετικό) παιχνίδι. Δεν τον ήθελε για να προωθείται μετά το κέντρο (και γενικά να κάνει την δουλειά του μπακ σε φάση δημιουργίας παιχνιδιού). Ήθελε απλά καλή ανασταλτική λειτουργία, γιατί ήξερε ότι η ΑΕΚ δεν έχει (ακόμη) τις δυνάμεις να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής.

Κάποιος θα ανταπαντήσει, μα δεν ήταν όλοι οι παίκτες που αγωνίσθηκαν στην Αρμενία στην προετοιμασία της ΑΕΚ. Σωστό αλλά -με την εξαίρεση του Κοϊτά που έκανε προετοιμασία με την προηγούμενη ομάδα του μέχρι να ντυθεί στα κιτρινόμαυρα- το γκρουπ της ΑΕΚ αποτελείται από ποδοσφαιριστές που είτε έκαναν - είτε δεν έκαναν "κανονική" προετοιμασία (οι ατομικές προπονήσεις ή το ειδικό πρόγραμμα είναι άλλο πράγμα). Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα στο γήπεδο είναι το ίδιο. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι έκρηξη και φρεσκάδα έχει μόνο ο Κοϊτά (στα τρεξίματα αναφέρομαι, όχι στην απόδοσή του).

Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Να εικάσω μπορώ μονάχα. Νομίζω ότι το σχέδιο και ο προγραμματισμός του Ματίας (και του υπόλοιπου τεχνικού επιτελείου) προέβλεπε να μην είναι η ΑΕΚ (παν)έτοιμη την δεδομένη χρονική περίοδο (παρότι έχει Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις). Θεωρούσε ότι αρκεί η ατομική ποιότητα των ποδοσφαιριστών για να πάρει την πρόκριση σε δύο γύρους με υποδεέστερες ομάδες.

Ήθελε την ομάδα συμπαγή (γι' αυτό και στο μεγαλύτερο διάστημα των αγώνων βρίσκεται πίσω από το κέντρο, στο δικό της μισό του γηπέδου), σοβαρή, να μην απειληθεί και κάποιο ή κάποια γκολ θα τα έβρισκε για να προκριθεί.

Αυτό που δεν μπορούσε να ξέρει και να λάβει υπόψη του ήταν τα αστεία τέρματα που δεχθήκαμε, γιατί (ουσιαστικά) μόνοι μας τα βάλαμε (τουλάχιστον τα πέντε από τα έξι που δεχθήκαμε)! Ναι, αυτήν την παράμετρο δεν ήταν εύκολο να την (συν)υπολογίσεις!

Και γιατί έγινε (αν έγινε, υποθέσεις και εικασίες κάνουμε) αυτή η επιλογή; Διότι (νομίζω ότι) είδε πέρυσι ο Ματίας την ΑΕΚ -με το δέλεαρ του Champions League βέβαια μπροστά της- να βγάζει μάτια στα φιλικά (προφανώς λόγω της λιγότερο έντονης προετοιμασίας), αλλά μέσα στην σεζόν "κλάταρε", ξέμεινε από δυνάμεις.

Συνυπολογίστε ότι η ΑΕΚ στις 19 Μαΐου έδινε το τελευταίο ματς του περσινού πρωταθλήματος και στις 24 Ιουλίου το πρώτο της νέας σεζόν. Έναν μήνα μετά το τελευταίο επίσημο ματς ξεκίνησε η προετοιμασία (μάλιστα στο χρονικό διάστημα των υποτιθέμενων διακοπών αρκετοί παίκτες αγωνιζόταν με τις Εθνικές τους ομάδες). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι νέα σεζόν θα διαρκέσει τυπικά δέκα, ουσιαστικά ένδεκα, μήνες!

Αγωνιστική περίοδος δέκα - ένδεκα μηνών, ιδιαίτερα όταν πρέπει να βρίσκεται η ομάδα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την άνοιξη που θα διεξαχθούν τα play off τα οποία θα καθορίσουν τον πρωταθλητή, με πιο χαλαρή προετοιμασία (για να είναι η ομάδα πιο φρέσκια στα προκριματικά του Conference League) δεν ξέρω αν "βγαίνει" με βάση τις απαιτήσεις που υπάρχουν στον ποδοσφαιρικό οργανισμό της ΑΕΚ.

Περνά η ΑΕΚ το εμπόδιο της Νόα στον επαναλητικό; Την δεδομένη χρονική στιγμή η απάντηση είναι ΟΧΙ! Υπάρχει η δυνατότητα και το ταλέντο να "βρεθούν" τα τρία τέρματα που χρειάζεται η ομάδα, αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα κρατήσει το "μηδέν" πίσω με έξι τέρματα παθητικό σε τρία παιχνίδια;

Και λέω την δεδομένη χρονική στιγμή γιατί μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο που θα διεξαχθεί η ρεβάνς υπάρχει (όχι αρκετός, αλλά υπάρχει) χρόνος να φρεσκαριστεί μερικώς η ομάδα. Σε περίοδο προετοιμασίας οι εννέα ημέρες είναι σημαντικό χρονικό διάστημα.

Ατομική κριτική δεν θα επιχειρήσω, δεν υπάρχει λόγος. Μία (ακόμη) θετική αναφορά όμως στον Λιβάι Γκαρσία δεν θα την αποφύγω. Εύχομαι να είναι υγιής φέτος, να μην αντιμετωπίσει τα περσινά (πολλά) προβλήματα τραυματισμών και θα δούμε πολύ ωραία πράγματα.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Στους δύο τρίτος (δεν) χωρεί;

Χαλαρά 2-0 τον Βόλο, χαλαρά επιστροφή στην κορυφή

Χαλαρή νίκη και κορυφή (με συγκατοίκους) για την ΑΕΚ

Μπράβο Σταύρο (Player of the Month August 2024)

Αποχαιρετούμε τον Djibril Sidibé