Αποχαιρετούμε τον Djibril Sidibé

Djibril Sidibé
Είθισται όταν ένας ποδοσφαιριστής αποχωρεί από μία ομάδα να εκδίδεται ανακοίνωση με ευχαριστίες (για την όποια προσφορά του) και ευχές (για την συνέχεια της καριέρας του). Το ίδιο κάνει (συνήθως) και η ΑΕΚ. Πωλήθηκε ο Ezequiel Ponce; Ανακοίνωση. Ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό του και αποχώρησε ο Sergio Araujo; Το ίδιο.

Στην περίπτωση του Djibril Sidibé όμως... άκρα του τάφου σιωπή! Γιατί άραγε; Το... ξέχασαν; Κατανοώ ότι αποτελεί τυπικότητα και οι ομάδες εκδίδουν ανακοινώσεις τις περισσότερες φορές από... υποχρέωση (για το θεαθήναι δηλαδή).

Σε κάθε περίπτωση όμως η ΠΑΕ ήταν... offside στην περίπτωση του Σιντιμπέ. Πόσοι εν ενεργεία πρωταθλητές κόσμου έχουν φορέσει την φανέλα της ΑΕΚ (ή οποιασδήποτε άλλης Ελληνικής ομάδας); Τέλος πάντων η ζωή συνεχίζεται. Ο Τζιμπρίλ ήρθε στην ΑΕΚ τον Σεπτέμβρη του 2022 με διετές συμβόλαιο συνεργασίας, το οποίο ολοκληρώθηκε φέτος, την τελευταία ημέρα του Ιούνη.

Φόρεσε την φανέλα με τον δικέφαλο 42 φορές με απολογισμό δύο τέρματα και μία ασίστ. Θετικό ή αρνητικό το ισοζύγιο; Καλή ερώτηση. Η ποιότητά του δεδομένη. Ακραίο αμυντικό με τέτοια τεχνική κατάρτιση και αντίληψη παιχνιδιού είχαμε πολλά χρόνια να δούμε στην ομάδα. Στις καλές του (κι αυτές συνήθως ήταν σε απαιτητικά παιχνίδια, δηλαδή σε ντέρμπι ή στην Ευρώπη, όπως πχ στην Αγγλία) ήταν εξαιρετικός.

Μόνο που η ποιότητα δεν συμβάδισε με την ποσότητα (των αγώνων). Οι καλές του εμφανίσεις ήταν η εξαίρεση κι όχι ο κανόνας. Είχε βαρύ "σκαρί" κι ένα φαινομενικά "ράθυμο" στυλ που δεν σε έπειθε και καμιά φορά ξεγελούσε (θυμάμαι πχ μία φάση που βρίσκεται στην άμυνα και πασάρει, η κάμερα δεν τον ακολουθεί κι όταν ξαναπαίρνει τη μπάλα είχε φθάσει στην αντίπαλη περιοχή δημιουργώντας μου την απορία πότε κάλυψε την απόσταση, η απάντηση είναι ότι είχε μεγάλο διασκελισμό).

Να πούμε και ένα ελαφρυντικό για τον Σιντιμπέ; Για άλλον ρόλο τον πήρε η ΑΕΚ. Full back δεν ήταν ποτέ, να ανεβοκαταβαίνει δηλαδή ασταμάτητα την πλευρά του. Όταν αποκτήθηκε η ΑΕΚ αγωνιζόταν με τριάδα στην άμυνα. Αυτό το σύστημα δούλεψε στην πρώτη του προετοιμασία ο Ματίας κι αυτό είδαμε τόσο στα φιλικά όσο και στα (τρία - τέσσερα) πρώτα ματς πρωταθλήματος.

Μετά το "γύρισε" σε τετράδα στην άμυνα με "κανονικούς" ακραίους αμυντικούς. Είχαμε γράψει ένα σχετικό άρθρο τότε υπό τον τίτλο "Ποιο σύστημα ταιριάζει στην ΑΕΚ του Αλμέιδα;". Εκείνο το ιδιότυπο (ας το ονομάσουμε) 3-5-2, παρότι με τριάδα στην άμυνα, δεν απαιτούσε τρεις στόπερ αλλά... δύο. Γράφαμε χαρακτηριστικά (μεταξύ άλλων):

«Αυτό που προσπαθεί να παίξει ο Αλμέιδα με την φετινή ΑΕΚ ΔΕΝ χρειάζεται τρεις τυπικούς κεντρικούς αμυντικούς (στην τριάδα των στόπερ) στην ενδεκάδα, αλλά... δύο!

Όταν παίζει ο Μήτογλου από δεξιά είναι ο Χατζησαφί αριστερό στόπερ. Όταν παίζει ο Τζαβέλλας από αριστερά είναι ο Ρότα δεξί στόπερ.

Επίσης στα άκρα δεν θέλει μπακ (έστω και επιθετικογενή), αλλά εξτρέμ που να παίζουν όλη την πλευρά. Τσούμπερ δηλαδή και Άμραμπατ και Λιβάι Γκαρσία.»

Ο Σιντιμπέ με αυτό το (αγωνιστικό) σκεπτικό αποκτήθηκε, ως δεξί στόπερ σε άμυνα τριών. Και είχε όλα τα προσόντα για την θέση. Και τον σωματότυπο (ύψος) και την κατάλληλη ηλικία (30 ετών) και την τεχνική κατάρτιση και την εμπειρία.

Όταν ο Ματίας αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα μετά το όχι επιτυχημένο ξεκίνημα άλλαξαν οι απαιτήσεις από τους ακραίους αμυντικούς και (κατ επέκταση) ο ρόλος του Τζιμπρίλ. Πλέον η ΑΕΚ χρειαζόταν ένα "κανονικό" δεξί μπακ και ανασταλτικά και σε φάση οργάνωσης του παιχνιδιού και επίθεσης. Μα, δεν αποκτήθηκε γι αυτόν τον σκοπό. Πλέον συνεχίζει την καριέρα του στην Τουλούζ. Bonne chance Djibril...

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Στους δύο τρίτος (δεν) χωρεί;

Χαλαρά 2-0 τον Βόλο, χαλαρά επιστροφή στην κορυφή

Χαλαρή νίκη και κορυφή (με συγκατοίκους) για την ΑΕΚ

Μπράβο Σταύρο (Player of the Month August 2024)