Μεγάλη νίκη και πρωτιά από μία κυνική ΑΕΚ | videos

ΑΕΚ
Δεν ήταν ένα καλό παιχνίδι το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Είχε όμως ρυθμό, ένταση, πάθος και τακτική! Συνήθως κάνουμε λόγο για "παιχνίδι τακτικής" όταν το ματς στερείται θεάματος. (Λες και στους αγώνες με ωραίο θέαμα η τακτική... μειονεκτεί!)

Σε κάθε περίπτωση όμως η νίκη της ΑΕΚ (με 2-0) ήταν απόλυτα δίκαιη. Ήταν (συντριπτικά) καλύτερη και κυριαρχική στο πρώτο ημίχρονο, έπαιξε έξυπνα στο δεύτερο. Σε υψηλά επίπεδα η ένταση, η (αυτο)συγκέντρωση και η προσήλωση στο (τακτικό) πλάνο των ποδοσφαιριστών του Ματίας. Μεστή και γεμάτη εμφάνιση και σε ομαδικό και σε ατομικό επίπεδο.

Ελάχιστες οι καλές στιγμές μπροστά στις δύο εστίες, με την ΑΕΚ να υπερτερεί στις περισσότερες (στατιστικές) κατηγορίες. Δικαίως αναδείχθηκε MVP (προσοχή, άλλο ο πολυτιμότερος και άλλο ο καλύτερος παίκτης ενός αγώνα) ο Πιερό (που ήταν "μέσα" και στα δύο γκολ, καθώς πέτυχε το πρώτο και κέρδισε το πέναλτι, από την εκτέλεση του οποίου διαμορφώθηκε το τελικό σκορ).

Εξωπραγματικός Πινέδα (ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο) θεωρητικά αγωνιζόταν πίσω από τον Πιερό (ως "δεκάρι") αλλά ήταν παντού και έκανε τα πάντα! Εντυπωσιακοί οι Σιμάνσκι, Κάλενς, πολύ καλοί και οι δύο ακραίοι αμυντικοί (Ρότα, Πήλιος). Σταματώ κάπου εδώ γιατί θα τους αναφέρω... όλους!

Στα (άκρως) θετικά το ότι υποχρεώσαμε τον Παναθηναϊκό σε μόλις οκτώ τελικές προσπάθειες σε 103 αγωνιστικά λεπτά (ο Βόλος και η Καλλιθέα έκαναν περισσότερες απέναντί μας). Μόλις δύο τελικές ο Ιωαννίδης, μόλις μία ο Τετέ και... καμία ο Πελίστρι (που ήρθε από τον πάγκο και αγωνίσθηκε για περισσότερη από μισή ώρα)!

Λόγοι για να χαμογελάς:

1) Νίκη σε ντέρμπι. Νίκη στο πρώτο "μεγάλο" παιχνίδι της σεζόν και μοναξιά στην κορυφή. Δεν (νομίζω ότι) χρήζει επεξήγησης.

2) Το πρώτο ημίχρονο. Η ένταση, η έκρηξη και η φλόγα που έβγαλαν οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ (ιδιαίτερα) στο πρώτο ημίχρονο θύμισε κάτι από τα... παλιά. Να την ξαναδούμε σύντομα!

3) Το πρώτο "μεγάλο" παιχνίδι του Πιερό. Δεν είναι μόνο το ότι έχει συμμετοχή και στα δύο γκολ (άμεση στο πρώτο, έμμεση στο δεύτερο), αλλά το ότι είχε ενεργή παρουσία και σε φάση επίθεσης και σε φάση άμυνας. Δεν κρύβεται, δεν φοβάται, ζητά μπάλα, παίζει άριστα και εκτός περιοχής με πλάτη, "σπάει" άμεσα και χωρίς πολύ σκέψη την μπάλα. Μαθαίνει τους συμπαίκτες του, τον μαθαίνουν και εκείνοι. Αυτός προσαρμόζεται στο παιχνίδι της ΑΕΚ και η ΑΕΚ αλλάζει το παιχνίδι της πάνω στα (τεχνικά) χαρακτηριστικά του.

4) Το πρώτο (πολύ) καλό παιχνίδι του Περέιρα. Οι κινήσεις (με αλλά κυρίως χωρίς την μπάλα) ήταν για σεμινάριο! Η τακτική του προσήλωση (και η τακτική παιδεία επίσης) ήταν... τρομακτική! Υψηλό ποδοσφαιρικό iq, που υποστηρίζεται από την τεχνική του κατάρτιση και την μεγάλη εμπειρία που "κουβαλά" (από την Αγγλία, την Ιταλία, αλλά και την Εθνική Αργεντινής).

Δουλειά που δεν φαίνεται εύκολα δια γυμνού οφθαλμού, αλλά είναι χρήσιμη στην ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία μίας ομάδας. Περιμένω περισσότερα (και) στο κομμάτι της δημιουργίας, με την μπάλα στα πόδια δηλαδή, γιατί τα υπόλοιπα που μας έδειξε ήταν σεμιναριακού επιπέδου.

Για παράδειγμα προσέξτε την κίνησή του στην φάση του πρώτου γκολ. Μπαίνει με διαγώνια κίνηση στην περιοχή, πηγαίνει στο πρώτο δοκάρι "τραβώντας" και στόπερ μαζί του, για να μείνει ο Πιερό μόνος με τον Ίνγκασον και να σκοράρει. (Με δύο στόπερ "κολλημένα" επάνω του θα είχε σαφώς πιο δύσκολο έργο).

Είχε τις περισσότερες πάσες - "κλειδιά", μετά τον Πινέδα, αναλογικά με τον χρόνο που αγωνίσθηκε (71 λεπτά), ενώ ήταν αλάνθαστος (ο μόνος από την αρχική ενδεκάδα). Ο Κάλενς τα είπε όλα τα παραπάνω με μόλις μία φράση (σχολίασε σε σχετική ανάρτηση του Περέιρα στο Instagram): «Mucha calidad mi amigo!»

5) Το μηδέν παθητικό. Το έχω ξαναγράψει, όσο κι αν συνηθίζουμε να λέμε (ή να ακούμε) ότι "ΑΕΚ σημαίνει επίθεση" οι άμυνες δίνουν τους τίτλους. Την πρώτη χρονιά η ΑΕΚ πέτυχε 69 γκολ και δέχθηκε 17 κατακτώντας το πρωτάθλημα.

Πέρυσι πέτυχε περισσότερα (78), αλλά δέχθηκε και περισσότερα (35) με αποτέλεσμα την δεύτερη θέση. Αυτό δείχνει τι σημαίνει η καλή ανασταλτική λειτουργία στην κούρσα του πρωταθλητισμού. Στα καλοκαιρινά προκριματικά της Ευρώπης δεχθήκαμε έξι τέρματα (σε τέσσερα ματς) και πήγαμε σπίτι μας πολύ νωρίς.

Στο πρωτάθλημα (σε έξι ματς) έχουμε δεχθεί μόλις ένα γκολ και είμαστε στην κορυφή. Οπότε το να κρατάς το "μηδέν" στην εστία σου είναι λόγος να χαμογελάς. Συνυπολογίστε και τις μόλις 39 τελικές στην εστία του Στρακόσα, που μεταφράζονται σε 6,5 ανά παιχνίδι!

6) Η επιστροφή του Αλμπέρτο Μπρινιόλι. Ο Ιταλός τερματοφύλακας συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στην αποστολή μετά τον (σοβαρό) τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε.

7) Οι απουσίες που δεν... "φάνηκαν". Όλα τα παραπάνω παίρνουν μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε ότι η ΑΕΚ κατέβηκε στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν με μπόλικες απουσίες: Λαμέλα, Λιβάι, Μουκουντί, Οντουμπάτζο, Γκατσίνοβιτς και (τυπικά τουλάχιστον) Μαρσιάλ. Εντυπωσιακό αν μη τι άλλο!

Διαβάστε την στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 2-0
2 Γκολ 0
1 Ασίστ 0
44% Κατοχή 56%
15 Τελικές προσπάθειες 8
4 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 4
6 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 2
5 Κεφαλιές 2
43 Πάσες 26
6 Κίτρινες κάρτες 4
4 Αποκρούσεις 2
18 Επεμβάσεις 25
29 Κλεψίματα 19
19 Φάουλ 16
2 Οφσάιντ 3
6 Κόρνερ 1
30 Λάθη 34
10/29 Γεμίσματα 5/13

Σε ατομικό επίπεδο, Πιερό και Άμραμπατ οι σκόρερ του αγώνα, στον Ρότα πιστώθηκε η μοναδική ασίστ της αναμέτρησης. (Δύο ασίστ του Ρότα μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα, ισάριθμα γκολ του Πιερό.) Τις περισσότερες τελικές προσπάθειες από πλευράς ΑΕΚ είχε ο Πιερό (τέσσερις), τρεις είχε ο Κοϊτά.

Εντυπωσιακό (ως στατιστικό) το ότι ο Σιμάνσι είχε περισσότερες τελικές από πιο επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές όπως Ελίασον, Πινέδα, Περέιρα, Άμραμπατ και Λιούμπισιτς. 3/9 εύστοχα γεμίσματα για τον Ελίασον, 2/3 για τον Ρότα, 2/2 για Βίντα, 2/6 για Κοϊτά.

Στο passing game μεγαλύτερη συνεισφορά είχαν ο Πιερό με τον Κοϊτά (από επτά πάσες - "κλειδιά"), πέντε είχε ο Πινέδα και από τέσσερις οι Περέιρα, Στρακόσα, Κάλενς. Στα περισσότερα λάθη (πέντε) υπέπεσε ο Πιερό, από τέσσερα είχαν οι Ελίασον, Βίντα, Πήλιος.

Ο μόνος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, από αυτούς που ξεκίνησαν, που δεν υπέπεσε σε κάποιο λάθος ήταν ο Περέιρα στα 71 λεπτά που αγωνίστηκε, εντυπωσιακό!

Μεγαλύτερος "κλέφτης" ο Στρακόσα με έξι κλεψίματα, τον ακολούθησαν οι Κάλενς, Κοϊτά (από τέσσερα). Έξι επεμβάσεις για τον Κάλενς, τέσσερις για Στρακόσα (που είχε και τέσσερις αποκρούσεις). Στα περισσότερα φάουλ (από τρία) υπέπεσαν οι Ελίασον, Σιμάνσκι, Πήλιος, τα περισσότερα κέρδισαν ο Κοϊτά και ο Πήλιος (από τέσσερα).

Συνεχίζουμε, μας περιμένει το Σάββατο στο Αγρίνιο ο Παναιτωλικός (κι ας μην ξεχνάμε τι πάθαμε πέρυσι)...

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Σχόλιο πάνω στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός

Ο Άμραμπατ (ξε)πέρασε τον Δομάζο

Υπέρ της Saint Etienne η πλάστιγγα

Το σερί (με τον Παναθηναϊκό) επεκτείνεται