Μπράβο Σταύρο (Player of the Month August 2024)

Σταύρος Πήλιος
Έπεσε η αυλαία της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου (ακολουθεί βέβαια η περίοδος με τους ελεύθερους ποδοσφαιριστές). Ένα από τα θέματα που ταλάνισαν (και εξακολουθούν να ταλανίζουν) τον οργανισμό της ΑΕΚ (κατά βάση τους δημοσιογράφους και τους φιλάθλους) είναι το ερώτημα αν κάναμε καλά που δεν αποκτήσαμε τελικά αριστερό ακραίο αμυντικό.

Ακούσθηκαν κάποιες καλές, ακριβές και δύσκολες περιπτώσεις. Δεν ευοδώθηκε κάποια (από αυτές) και η ΑΕΚ δεν προχώρησε σε μεταγραφή. Έκανε καλά, έκανε άσχημα; Πριν από τον Ευρωπαϊκό αποκλεισμό η απόκτηση ποδοσφαιριστή για το αριστερό άκρο της άμυνας έδειχνε (και ήταν) μονόδρομος. Μετά τον αποκλεισμό από την Νόα όμως χρειαζόταν όντως μία τέτοια κίνηση με δεδομένο ότι θέλεις να εξελίξεις το project του Πήλιου;

Οι τρεις επιλογές - ερωτήματα:

1) Έπρεπε να αποκτηθεί ένας ποδοσφαιριστής για βασικός με τον Πήλιο δεύτερο (με μία ουσιαστικά διοργάνωση και με λιγότερα φέτος παιχνίδια στο πρωτάθλημα);

2) Έπρεπε να αποκτηθεί ένας που να μοιράζεται τον χρόνο με τον Πήλιο (κάτι που έκανε η ΑΕΚ στο δεξί άκρο με Ρότα - Οντουμπάτζο);

3) Έπρεπε να μείνει η κατάσταση ως έχει (όπως και έγινε);

Ας τα πάρουμε με την σειρά:

1) Αν ερχόταν ένας ποδοσφαιριστής επιπέδου (πχ) Γιαννούλη (τον αναφέρω γιατί το όνομά του μας απασχόλησε δεδομένα) ο Πήλιος όχι μόνο δεν θα έπαιρνε χρόνο συμμετοχής, αλλά το (πιθανότερο) θα ήταν εκτός αποστολής τις περισσότερες φορές.

Για σκεφτείτε το, είκοσι οι ποδοσφαιριστές της αποστολής με τους ένδεκα να ξεκινούν και τους εννέα να μένουν στον πάγκο. Εννέα σημαίνει δύο λιγότεροι από μία πλήρη αναπληρωματική ενδεκάδα. Ποιες θέσεις θα έμεναν εκτός; Κατά κανόνα στην ΑΕΚ του Ματίας όλες οι θέσεις έχουν αναπληρωματικό εκτός από έναν ακραίο αμυντικό (ή αριστερό ή δεξί) και ένα στόπερ (για αυτό τον λόγο μένει μονίμως εκτός ο Μήτογλου).

Κάτι που σημαίνει ότι μεταξύ πέντε παικτών (Ρότα, Οντουμπάτζο, μεταγραφή, Πήλιος και Χατζισαφί) οι δύο θα μείνουν εκτός αποστολής (αν είναι όλοι διαθέσιμοι). Το βλέπετε να είχε ευκαιρίες (όχι να αγωνισθεί, αλλά να μπει αποστολή) ο Πήλιος; Να το πάω κι ένα βήμα πιο πέρα.

Ακόμη κι αν μπει όμως αποστολή πόσες θα είναι οι πιθανότητες να αγωνισθεί; Μόνο (ίσως) σε περίπτωση που πάθει κάτι ο βασικός αριστερός μπακ. Και πάλι όμως βλέπουμε τον Ματίας σε τέτοιες περιπτώσεις να περνά τον Πινέδα δεξιά ή τον Λιούμπισιτς αριστερά για να μην "κάψει" αλλαγή βάζοντας αμυντικό. Κατά κανόνα ο Αλμέιδα αλλάζει τους μεσοεπιθετικούς (γιατί εκεί βασίζεται το παιχνίδι του και σε φάση επίθεσης και σε φάση άμυνας).

2) Από την στιγμή που υπάρχει ο Χατζισαφί, ξεκάθαρα όχι. Δεν χρειάζεσαι έναν Οντουμπάτζο (και) από αριστερά όταν υπάρχει ο Εχσάν, είσαι καλυμμένος.

3) Σύμφωνα με την (εκπεφρασμένη) άποψη του Ματίας, ΝΑΙ. Αν πιστεύεις στον Πήλιο (και στην εξέλιξή του) του δίνεις χρόνο συμμετοχής. Ο Σταύρος "κλείνει" τον Δεκέμβριο τα 24 έτη, βρίσκεται για δεύτερη χρονιά στην ΑΕΚ. Αν με αυτά τα δεδομένα δεν σου κάνει ως βασικός στο Ελληνικό πρωτάθλημα τον αποδεσμεύεις, έτσι απλά. Αποδέσμευσέ τον και πάρε έναν άλλον για βασικό.

Ειδάλλως ο Πήλιος πρέπει φέτος να πάρει σταθερά χρόνο συμμετοχής. Μπορεί να μας βγει η επιλογή μπορεί και όχι, αλλά έτσι "βγαίνουν" οι ποδοσφαιριστές.

Έτσι βγαίνει ο Κουλιεράκης (αν δείτε πόσες "χοντρές" γκέλες έκανε μέχρι να μάθει), έτσι βγαίνει ο Ιωαννίδης (το "κράξιμο" που έτρωγε τις δύο πρώτες χρονιές επειδή δεν σκόραρε όσο "προστάζει" η θέση του σέντερ φορ), έτσι βγήκε ο Κωνσταντέλιας, έτσι βγήκε ο Τζολάκης.

Δεν μπορεί και δεν γίνεται να ζηλεύουμε όταν οι άλλες ομάδες βγάζουν ποδοσφαιριστές, αλλά να αρνούμαστε να κάνουμε τα βασικά και αυτονόητα για να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

Αφορμή για την κατάθεση των άνωθι σκέψεων αποτέλεσε η αναδείξη του Πήλιου ως κορυφαίου ποδοσφαιριστή του πρωταθλήματος για τον μήνα Αύγουστο στον επίσημο διαγωνισμό της διοργανώτριας Super League. Ο νεαρός αμυντικός συγκέντρωσε το ένα τρίτο των ψήφων (33,02%) αφήνοντας πίσω του ποδοσφαιριστές όπως ο Ζέλσον Μαρτίνς του Ολυμπιακού και ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς του ΠΑΟΚ.

Ο Σταύρος έχει αγωνισθεί και στα τρία παιχνίδια της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα (285 αγωνιστικά λεπτά, ένας από τους τέσσερις παίκτες της ΑΕΚ που δεν έχασε ούτε λεπτό). Σκόραρε μία φορά σε τέσσερις τελικές προσπάθειες, μοίρασε μία ασίστ και ένδεκα πάσες, υπέπεσε σε οκτώ λάθη. Κέρδισε τέσσερα φάουλ, ενώ υπέπεσε σε μόλις ένα!

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Στους δύο τρίτος (δεν) χωρεί;

Χαλαρά 2-0 τον Βόλο, χαλαρά επιστροφή στην κορυφή

Χαλαρή νίκη και κορυφή (με συγκατοίκους) για την ΑΕΚ

Αποχαιρετούμε τον Djibril Sidibé