Τριάρα σε χωράφι...

ΑΕΚ
Η αναμέτρηση στην Λειβαδιά και η άνετη επικράτηση της ΑΕΚ με 3-0 επί του Λεβαδειακού για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος δεν μας έκανε σε κάτι σοφότερους. Μία ΑΕΚ που "ζορίστηκε" (πολύ) στο πρώτο ημίωρο και "ξεκλείδωσε" το παιχνίδι όταν προηγήθηκε.

Ένα ελαφρυντικό θα το δώσω (από την στιγμή που νικήσαμε και δεν μπορεί να εκλειφθεί ως δικαιολογία): ήταν αγωνιστικός χώρος ποδοσφαίρου αυτός; Προσπαθώ να φανταστώ το σοκ που θα υπέστησαν παίκτες προερχόμενοι από τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου (πχ Λαμέλα ή Περέιρα) αντικρίζοντας το... χωράφι.

Ήταν προφανές πως στην αρχή οι παίκτες της ΑΕΚ αλλού πατούσαν κι αλλού βρίσκονταν (και η μπάλα το ίδιο). Τους πήρε 25 με 30 λεπτά να βρουν τα πατήματά τους και το πως πρέπει να παίξουν προσαρμοζόμενοι στις συνθήκες του αγωνιστικού (ποιανού;) χώρου. Το αφήνω στην άκρη και ξανατονίζω πως το αναφέρω μονάχα επειδή κερδίσαμε (και δεν θα μπορεί κάποιος να υπαινιχθεί ότι το χρησιμοποίησα ως δικαιολογία).

Παρότι άνετη η επικράτηση της ΑΕΚ δεν ήταν ένα καλό παιχνίδι για τον "δικέφαλο". Τολμώ να πω ότι κόντρα στην Λαμία παίξαμε καλύτερα παρότι δεν νικήσαμε. 28 τελικές προσπάθειες κόντρα στην Λαμία, λιγότερες από τις μισές (μόλις ένδεκα) απέναντι στον Λεβαδειακό. 18 εντός περιοχής με την Λαμία, επτά στην Λειβαδιά. 13 κόρνερ κόντρα στην Λαμία, λιγότερα από τα μισά (έξι) απέναντι στον Λεβαδειακό. Τέσσερις (και μάλιστα πολύ δύσκολες) αποκρούσεις ο Κόστιτς, μόλις μία ο Γκροφ.

Κι όμως το "κοντέρ" έγραψε: "γκέλα" με Λαμία, τριάρα επί του Λεβαδειακού! Τόσο απλά! Οι ομάδες (όχι μόνο η ΑΕΚ, αλλά και οι ανταγωνιστές της) είναι ακόμη ανέτοιμες, δεν έχουν "σχηματοποιηθεί" πλήρως και οι αποστάσεις μεταξύ των (αποκαλούμενων) "μικρών" και "μεγάλων" είναι (ακόμη) μικρές. Στο ξεκίνημα της σεζόν θέλεις χρόνο μέχρι να "ρολάρει" η ομάδα. Μέχρι τότε μετρούν (μονάχα) οι νίκες.

Κι όσον αφορά την ΑΕΚ τα πράγματα είναι απλά (και το έχουμε αναφέρει ήδη). Βάζει γκολ; Το παιχνίδι αλλάζει (και "ανοίγει"). Δεν βάζει γκολ; Συσσωρεύεται άγχος και δυσκολεύει η κατάσταση. Βρίσκει ο αντίπαλος γκολ στην πρώτη (ή στην δεύτερη ευκαιρία του); Το άγχος "χτυπά" κόκκινο.

Τι κρατώ από την αναμέτρηση της Λειβαδιάς; Το (παρθενικό) γκολ του Κοϊτά. Γκολάρα, παρότι μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο ήταν κακός. Την γκολάρα του Ελίασον και την εντυπωσιακή ενέργεια του Λιβάι (ο οποίος ήταν κάτω του μετρίου χθες) που προηγήθηκε.

Το γκολ του Γκατσίνοβιτς, όχι γιατί ήταν κανένα όμορφο ή δύσκολο, αλλά γιατί (πιστεύω ότι) θα τον βοηθήσει να "ξεμπουκώσει" ψυχολογικά (το πιστεύει και ο ίδιος αν κρίνω από τον πανηγυρισμό του που κλώτσησε το σημαιάκι του κόρνερ και αντίκρισε κίτρινη κάρτα).

Κυρίως όμως θα κρατήσω την "αρχοντική" παρουσία του Λαμέλα κι ανυπομονώ να τον απολαύσω όταν θα βρίσκεται στο 100% (και από άποψης ρυθμού) και (κυρίως) όταν "δέσει" πλήρως με τους συμπαίκτες του. Διαβάστε την στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης της πρεμιέρας στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

Λεβαδειακός - ΑΕΚ 0-3
0 Γκολ 3
0 Ασίστ 1
3 Τελικές προσπάθειες 11
1 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 7
2 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 4
0 Κεφαλιές 0
1 Αποκρούσεις 1
26 Επεμβάσεις 16
32 Κλεψίματα 20
10 Φάουλ 19
0 Οφσάιντ 0
1 Κόρνερ 6
35 Λάθη 37
3/15 Γεμίσματα 15/27

Σε ατομικό επίπεδο Κοϊτά, Ελίασον και Γκατσίνοβιτς χρίστηκαν σκόρερ, στον Πέτρο Μάνταλο πιστώθηκε η μοναδική ασίστ της ΑΕΚ στο παιχνίδι. Περισσότερες τελικές προσπάθειες (από δύο) για Κοϊτά, Ελίασον και Λιούμπισιτς.

4/5 εύστοχα γεμίσματα για τον (εξαιρετικό) Έρικ Λαμέλα, 2/3 για τον Πάολο Φερνάντες και 2/4 για τον Ελίασον. Μεγαλύτερη συνεισφορά στο passing game είχαν ο Λιούμπισιτς και ο Λαμέλα (από επτά πάσες - κλειδιά), πέντε είχε ο Σιμάνσκι και τέσσερις ο Πήλιος.

Ο Περέιρα πρόλαβε να περάσει τρεις (πάσες) σε λιγότερο από τριάντα λεπτά που αγωνίσθηκε. Στα περισσότερα λάθη υπέπεσαν ο "Λιούμπι" (επτά) και ο Λιβάι (έξι), ενώ ο Ρότα είχε πέντε. Μία απόκρουση κατέγραψε η στατιστική υπηρεσία για την ΑΕΚ και την έκανε ο Μουκουντί.

Μεγαλύτερος "κλέφτης" ο Στρακόσα (έξι), τέσσερα κλεψίματα είχε ο Πήλιος και τρία ο Σιμάνσκι. Έξι επεμβάσεις για τον Στρακόσα, τέσσερις για τον Μουκουντί και τρεις για τον Πήλιο. Από μία είχαν οι Ρότα, Σιμάνσκι, Λιούμπισιτς. Στα περισσότερα φάουλ υπέπεσαν οι Λαμέλα, Λιβάι, Σιμάνσκι, Ρότα (από τρία), τα περισσότερα κέρδισαν ο Κοϊτά (τρία) και ο Λαμέλα (δύο).

Πάμε στην διακοπή του πρωταθλήματος (λόγω των Εθνικών ομάδων) με επτά (θα έπρεπε να έχουμε εννέα) βαθμούς σε τρία παιχνίδια...

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Μπράβο Σταύρο (Player of the Month August 2024)

Αποχαιρετούμε τον Djibril Sidibé

Στους δύο τρίτος (δεν) χωρεί;

Καλώς ήλθες Frantzdy Pierrot (εν αναμονή του David Fofana;)

Η ΑΕΚ εκτός έδρας δεν παράγει (ακόμη)...