Η όμορφη και διδακτική ιστορία του Λάζαρου Ρότα

Λάζαρος Ρότα
Την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο του 2021 η ΑΕΚ επιχείρησε γενική... αναδόμηση αποκτώντας (ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά) 14 ποδοσφαιριστές παρά τον πρόωρο Ευρωπαϊκό αποκλεισμό από την Βελέζ. Για το δεξί άκρο της άμυνας αποκτήθηκε ο 24χρονος Γάλλος Κλεμάν Μισελέν (για να πάρει την φανέλα στο... σπίτι, με βάση το βιογραφικό του). Για δεύτερη λύση υπήρχε ο Μπακάκης.

Τον Σεπτέμβριο, στην περίοδο των ελεύθερων παικτών, ήρθε και ο (ελεύθερος) Λάζαρος Ρότα, για τον οποίο θεωρήσαμε ότι θα ήταν η τρίτη επιλογή. Μία τρίτη λύση στα δεξιά της άμυνας με ελάχιστο κόστος (αν δεν σου βγει) καθώς ήρθε ως ελεύθερος και είχε μικρό συμβόλαιο.

Η μεταγραφή πέρασε στο "ντούκου", κάτι απόλυτα λογικό όταν είχαν αποκτηθεί ονόματα (και βιογραφικά) όπως οι Τσούμπερ, Στάνκοβιτς, Άμραμπατ, Μισελέν, Μοχαμάντι κλπ. Σταδιακά ο Μπακάκης πέρασε στο περιθώριο, με τον Ρότα να παίρνει την θέση του στην ιεραρχία των δεξιών μπακ. Το ότι ο Μισελέν δεν δικαιολόγησε τις προσδοκίες τον έφερε βασικό και σύντομα την πρώτη επιλογή (στην θέση). 27 εμφανίσεις κατέγραψε την πρώτη του σεζόν.

Προ διετίας η ΑΕΚ απέκτησε, για δεξί μπακ, έναν εν ενεργεία Παγκόσμιο πρωταθλητή τον Τζιμπρίλ Σιντιμπέ. Όλοι θεώρησαν ότι ο Γάλλος θα αποτελέσει την βασική επιλογή και ο Ρότα θα ήταν η εναλλακτική λύση. Έλα όμως που η απόδοση και οι εμφανίσεις του Λάζαρου καθήλωσαν τον Σιντιμπέ στον πάγκο. 64 εμφανίσεις κατέγραψε την συγκεκριμένη διετία (36 την χρονιά του νταμπλ και 28 πέρυσι).

Τον περασμένο καλοκαίρι η αποχώρηση του Τζιμπρίλ (ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό του) οδήγησε την ΑΕΚ στην αναζήτηση νέου δεξιού μπακ. Επιλογή του Ματίας είναι να μην αποκτηθεί κάποιος για βασικός (όπως έγινε με Μισελέν και Σιντιμπέ δηλαδή), αλλά κάποιος που θα συμπληρώνει τον Λάζαρο ο οποίος θα είναι ο εν δυνάμει βασικός.

Η επιλογή δίχασε τους φίλους της ΑΕΚ. Αρκετοί πίστευαν (και εξακολουθούν να πιστεύουν) ότι η ομάδα χρειαζόταν αναβάθμιση (και) στην συγκεκριμένη θέση. Άλλοι θεώρησαν απόλυτα λογική την επιλογή του Ματίας (και με βάση το παρελθόν -όπου ο Ρότα προσπέρασε όλους τους θεωρητικά βασικότερους από αυτόν στην θέση του- ίσως να μην έχουν άδικο).

Όπως και να έχει, στο πρόσφατο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο Λάζαρος Ρότα συμπλήρωσε εκατό (100) συμμετοχές με την φανέλα της ΑΕΚ. 81 σε επίπεδο πρωταθλήματος, δέκα (10) για το κύπελλο και εννέα (9) στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σοβαρός, δουλευταράς, συνεπής, συνεχώς εξελισσόμενος και βελτιούμενος. Από τις όμορφες και άκρως διδακτικές (ποδοσφαιρικές) ιστορίες.

Ο Λάζαρος Ρότα γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1997 στην Κατερίνη. Άρχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τις ακαδημίες του Ηρακλή (Θεσσαλονίκης). Τον Ιανουάριο του 2018 υπέγραψε στην ΦΚ Σλάβοϊ Τρεμπίσοφ, με την οποία πραγματοποίησε 12 συμμετοχές στην δεύτερη κατηγορία της Σλοβακίας (1 γκολ και 1 ασίστ) στο δεύτερο μισό της σεζόν 2017-18.

Με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος πήρε μεταγραφή στην ΜΦΚ Ζέμπλιν Μιχαλόβτσε, με την οποία έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο. Συνολικά αγωνίστηκε με την φανέλα της σε 48 παιχνίδια (3 γκολ, 4 ασίστ), πριν η Φορτούνα Σιτάρντ προχωρήσει στην απόκτησή του τον Ιανουάριο του 2020. Στην Ολλανδία πραγματοποίησε συνολικά 33 εμφανίσεις και έμεινε ελεύθερος λίγο πριν την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής μεταγραφής περιόδου του 2021.

Ο Ρότα κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 2020 για τον αγώνα του Nations League απέναντι στην Σλοβενία, ενώ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στις 11 Οκτωβρίου του ίδιου έτους στο παιχνίδι απέναντι στη Μολδαβία (2-0).

Πλέον "μετρά" 17 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό μας συκγρότημα. Εντάχθηκε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2021, υπογράφοντας (αρχικά) τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα, το οποίο πλέον επεκτάθηκε (τον Φεβρουάριο του 2023) μέχρι το καλοκαίρι του 2026.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Σχόλιο πάνω στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός

Μεγάλη νίκη και πρωτιά από μία κυνική ΑΕΚ | videos

Ο Άμραμπατ (ξε)πέρασε τον Δομάζο

Υπέρ της Saint Etienne η πλάστιγγα

Το σερί (με τον Παναθηναϊκό) επεκτείνεται