Σε ποιον αρέσει η... σούπα;

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ
«Η σούπα είναι είδος φαγητού που γίνεται με βράσιμο σε νερό ή άλλα υγρά στερεών τροφών όπως κρέας και λαχανικά. Για να πυκνώσουν οι σούπες χρησιμοποιούνται συνήθως αμυλούχες τροφές, όπως ρύζι, αλεύρι, ζυμαρικά ή σιτάρι. Υπάρχουν όμως και σούπες οι οποίες δεν απαιτούν βράσιμο, όπως το γκασπάτσο.

Διατροφική αξία

Ζεστές σούπες καταναλώνονται κυρίως το χειμώνα, καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά και στην παραδοσιακή ιατρική για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, καθώς απορροφούνται εύκολα οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες που περιέχουν, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.»

Όλα αυτά σύμφωνα με την wikipedia. Για την σούπα στην ποδοσφαιρική αργκό δεν χρειάζεται ορισμός, βλέπετε το (χθεσινό) ματς της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ και μπαίνετε άμεσα στο νόημα. Έγραφα τον περασμένο Φεβρουάριο για την αναμέτρηση των δύο ομάδων στο γήπεδο της Τούμπας:

«Πραγματικά πολύ κακό παιχνίδι. Είμαι σίγουρος ότι αν έκατσε κάποιος ουδέτερος (ούτε φίλος της ΑΕΚ, ούτε φίλος του ΠΑΟΚ δηλαδή) ποδοσφαιρόφιλος να το παρακολουθήσει είτε δεν θα άντεχε να το δει μέχρι τέλους, είτε θα... έβριζε για τις δύο "χαμένες" ώρες από την ζωή του.

Κάτω του μετρίου ρυθμός, μηδενική δημιουργία (και από τις δύο ομάδες), ελάχιστες καλές στιγμές, λογική του τύπου "φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη", κακό (κάκιστο για την ακρίβεια) θέαμα.

Διάβασα για "παιχνίδι τακτικής" ή ότι υπερίσχυσε η τακτική του θεάματος. Κάτι τέτοια λέμε όταν το ματς είναι κακό! Λες και στους αγώνες με ωραίο θέαμα η τακτική... μειονεκτεί! Παιχνίδι "κομμένο και ραμμένο" για ισοπαλία (με βάση και την στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης) και το 1-1 κρίνεται δίκαιο.»

Τα ίδια ακριβώς, χωρίς να αλλάξω ούτε σημείο... στίξης, ταιριάζουν γάντι και στο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας όπου κατά σύμπτωση(;) είχαμε και το ίδιο τελικό αποτέλεσμα (1-1).

Γκολ Πιερό, δεν χάνει η ΑΕΚ

Frantzdy Pierrot
Εντός με Βόλο, σέντρα Ρότα - κεφαλιά Πιερό 1-0. 2-0 ολοκληρώθηκε το ματς. Ακολουθεί το παιχνίδι στην Λεωφόρο με την Καλλιθέα. Τρεις κεφαλιές ο Πιερό, δεν βρήκε δίχτυα και 0-0. Εντός με Παναθηναϊκό, σέντρα Ρότα - κεφαλιά Πιερό 1-0. 2-0 ολοκληρώθηκε το ματς. Αγρίνιο σέντρα Ρότα - άστοχη κεφαλιά Πιερό έμεινε στο μηδέν η ΑΕΚ και ηττήθηκε! Εντός με ΠΑΟΚ γκολ ο Πιερό (με την ΑΕΚ πίσω στο σκορ), 1-1 το τελικό αποτέλεσμα.

Όταν σκοράρει ο Πιερό η ΑΕΚ δεν χάνει. Καλό για τον Αϊτινό φορ, κακό για την ΑΕΚ. Όταν ο πρώτος σου σκόρερ (Πιερό - τρία γκολ) ήρθε μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, όταν πρώτος σου παίκτης σε ασίστ είναι ο Ρότα και σχεδόν οι μισές σου ασίστ (4/9) προέρχονται από αμυντικογενείς ποδοσφαιριστές (Ρότα, Πήλιος, Σιμάνσκι) νομίζω ότι κάτι δείχνει.

Καθυστερήσεις

Όπως συνηθίζω δεν στέκομαι (καλώς ή κακώς) σε μεμονωμένες φάσεις και γενικότερα αποφεύγω να ασχολούμαι με την (εκάστοτε) διαιτησία. Την απορία όμως θα την εκφράσω: από πότε έχουμε να δούμε παιχνίδι (ιδιαίτερα την εποχή των πέντε αλλαγών για κάθε ομάδα) να λήγει πριν καν συμπληρωθεί το τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων (στο 92:53 το έληξε).

Δείτε πόσα λεπτά καθυστερήσεων κρατήθηκαν σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα:

1η αγωνιστική: ΠΑΟΚ - Πανσερραϊκός (δώδεκα λεπτά καθυστερήσεις - έξι συν έξι)
2η αγωνιστική: ΠΑΟΚ - Παναιτωλικός (ένδεκα λεπτά καθυστερήσεις - πέντε συν έξι)
3η αγωνιστική: Ατρόμητος - ΠΑΟΚ (δεκατρία λεπτά καθυστερήσεις - ένα συν δώδεκα)
4η αγωνιστική: ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός (επτά λεπτά καθυστερήσεις - δύο συν πέντε)
5η αγωνιστική: Βόλος - ΠΑΟΚ (επτά λεπτά καθυστερήσεις - τρία συν τέσσερα)
6η αγωνιστική: ΠΑΟΚ - Άρης (ένδεκα λεπτά καθυστερήσεις - έξι συν πέντε)
7η αγωνιστική: Λεβαδειακός - ΠΑΟΚ (οκτώ λεπτά καθυστερήσεις - ένα συν επτά)

Και σε ντέρμπι με εννέα αλλαγές, τρεις κάρτες (οι δύο στο δεύτερο ημίχρονο), έλεγχο VAR κλπ πόσα κρατήθηκαν; Τρία λεπτά (μηδέν στο πρώτο ημίχρονο) και αυτά σκάρτα! Γιατί; Αγχώθηκε και ήθελε να λήξει "χ" ο διαιτητής για να φύγει ήσυχος από το γήπεδο; Τον καθαρό χρόνο παιχνιδιού τον είδε (από περιέργεια έστω);

Πρώτη φορά αυτή η ενδεκάδα

ΑΕΚ
Ο Ματίας χρησιμοποίησε (αρχική) ενδεκάδα με πέντε "φετινούς" παίκτες (Στρακόσια, Περέιρα, Κοϊτά, Λαμέλα, Πιερό) και γενικά έβαλε επτά (συν τους Μαρσιάλ, Οντουμπάτζο) ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν φέτος.

Ο Λουτσέσκου στον αντίποδα προσπάθησε να ξεκινήσει με (όσο γίνεται) περισσότερους "παλιούς". Μόνο ο Λόβρεν ήταν "φρέσκος" και ο Τσάλοφ (επειδή ο Μπράντον Τόμας προερχόταν από αποχή και τον άφησε στον πάγκο μέχρι το 62ο λεπτό).

Ο Ρουμάνος πόνταρε στην ομοιογένεια, ο Ματίας όχι. Δεν με προβλημάτισε όμως τόσο αυτό, όσο η επιλογή της (αρχικής) ενδεκάδας, αποτελούμενη από ποδοσφαιριστές που δεν είχαν παίξει (ποτέ) μαζί.

Με προβλημάτισαν επίσης επίσης οι επιλογές των ρόλων κάποιων ποδοσφαιριστών, όπως του Λιβάι ως δεύτερου φορ (ή περιφερειακού επιθετικού) ή του Λαμέλα ως (θεωρητικά τουλάχιστον) ακραίου επιθετικού από δεξιά.

Τον Λιβάι σε εκείνη την θέση είχαμε να τον δούμε από την πρώτη καλοκαιρινή προετοιμασία του Αλμέιδα (πριν τον καθιερώσει ως σέντερ φορ). Τον Λαμέλα δεξιά τον είδαμε σε κάποια σημεία από τα φιλικά προετοιμασίας, μέχρι εκεί όμως.

Αυτό δημιούργησε θέματα τόσο σε οργανωτικό επίπεδο (τι συνδυαστικό ποδόσφαιρο να παιχτεί όταν η τριάδα πίσω από τον φορ αγωνίζεται για πρώτη φορά μαζί;), όσο και σε ανασταλτικό (με τον Ρότα να μένει μόνος απέναντι σε δύο αντιπάλους, γιατί ο Λαμέλα ανασταλτικά δεν...)!

Γιατί ο Ματίας δεν "έκλεισε" τις αλλαγές;

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ
Κατανοώ ότι με το νέο στυλ παιχνιδιού που προσπαθεί να εφαρμόσει ο Ματίας (με το πιο συντηρητικό και "σετ" παιχνίδι και χωρίς την πίεση στα 4/4α, μέχρι και τον αντίπαλο τερματοφύλακα) πιθανά δεν χρειάζεται φρεσκάρισμα η μεσοεπιθετική γραμμή στο 60ό λεπτό, αλλά πέμπτη αλλαγή γιατί δεν κάναμε;

Υπήρχαν στον πάγκο (και) οι Γιόνσον, Μάνταλος, Λιούμπισιτς. Δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν κάτι περισσότερο (από το σχεδόν... τίποτα) που δημιουργήσαμε στα τελευταία λεπτά;

Ποια η λογική στις επιλογές των ποδοσφαιριστών της αποστολής;

Κατανοώ επίσης ότι λόγω πληθώρας επιλογών κάποιοι θα μένουν εκτός αποστολής, αλλά ποια η λογική να ξεκινάς χωρίς ουσιαστικά δεξί χαφ / εξτρέμ (με τον Λαμέλα δηλαδή που δεν νομίζω ότι σε αυτή την ηλικία είναι για κάτι άλλο πέραν του άξονα πίσω από τον σέντερ φορ, άντε και στα άκρα αλλά μονάχα σε 4-3-3) και να μην έχεις στον πάγκο παίκτη γι αυτή την θέση;

Υπενθυμίζω ότι έμειναν εκτός και ο Ελίασον (αδιάθετος) και ο Άμραμπατ και ο Φερνάντες (και ο Τσιλούλης)! Αντ' αυτού είδαμε στο τελευταίο δεκάλεπτο τον Κοϊτα από δεξιά (και έχασες ένα από τα λίγα επιθετικά όπλα που είχες στο παιχνίδι).

Χρειαζόταν όντως ο Μαρσιάλ;

Anthony Martial
Ναι, ο Μαρσιάλ είναι το μεγάλο όνομα. Όλοι θέλουν να τον δουν. Αλλά πρόκειται για ειδική περίπτωση. Πρόκειται για ποδοσφαιριστή που δεν έχει κάνει προετοιμασία και το τελευταίο του παιχνίδι ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Βέβαια, θα πει κάποιος, προπονείται ήδη έναν μήνα με την ΑΕΚ, δεν θα πρέπει να αρχίσει να παίρνει χρόνο συμμετοχής; Ναι, αλλά σε παιχνίδια που να προσφέρονται για κάτι τέτοιο.

Στην παρούσα φάση η ΑΕΚ πρέπει να βοηθήσει τον Μαρσιάλ να (ξανα)βρει τα πατήματά του στο γήπεδο, όχι το αντίστροφο. Κατανοώ βέβαια πως αν δεν τον έβαζε ο Αλμέιδα θα άκουγε το "κράξιμο" από τους υπερπροπονηταράδες των social media...

Τι γίνεται με τον Τσούμπερ;

Στίβεν Τσούμπερ
Νομίζω ότι είναι εύλογο το ερώτημα. Ο Ελβετός έχει αγωνισθεί στο φετινό πρωτάθλημα μόλις 78 λεπτά. 31 με την Καλλιθέα, 19 με τη Λαμία και 28 με τον ΟΦΗ. Τελευταία του εμφάνιση ήταν πριν από έναν μήνα (22 Σεπτεμβρίου 2024). Σε αυτό το (μικρό) χρονικό διάστημα έχει σκοράρει μία φορά (σε μόλις τρεις τελικές προσπάθειες).

Το ερώτημά μου είναι απλό: βρίσκεται σε τόσο κακή αγωνιστική κατάσταση και δεν τον παίρνει ούτε σε αποστολή; Είναι εύλογο να αγωνίζονται κόντρα στον ΠΑΟΚ παίκτες προερχόμενοι από μεγάλη αποχή και απραξία (Λιβάι, Λαμέλα, Μαρσιάλ, Οντουμπάτζο) και όχι ο Τσούμπερ ο οποίος είναι μάχιμος (λογικά αν είχε κάποιο πρόβλημα θα το γνωρίζαμε);

Τρία φορ - μόλις τρεις τελικές

Φρανζί Πιερό, 93 αγωνιστικά λεπτά - δύο τελικές προσπάθειες (η μία γκολ). Λιβάι Γκαρσία - 75 αγωνιστικά λεπτά - μία τελική. Άντονι Μαρσιάλ - 18 αγωνιστικά λεπτά - μηδέν τελικές! Τρία σέντερ φορ - μόλις τρεις τελικές στο παιχνίδι!

Γίνεται να έχει τελική ο Οντουμπάτζο και όχι ο Μαρσιάλ ή ο Πινέδα; Και αναφέρομαι σε (απλή) τελική προσπάθεια, όχι ευκαιρία για γκολ. Έστω ένα "ξεψυχισμένο" σουτ στα... περιστέρια!

Αλώβητος και πρώτος(;;;)

Match report
Για να ευθυμήσουμε και λίγο, η εικόνα είναι print screen (που λένε και στο χωριό μου) από το σχετικό θέμα στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Αλώβητος ναι, πρώτος από που και ως που;

Για να μην ξεχάσουμε και τα λίγα που ξέρουμε πρώτος είναι ο Άρης, ο οποίος έχει την (μεταξύ σας) ισοβαθμία γιατί (μαντεύετε τον λόγο;) σας κέρδισε στην Τούμπα! Αν (για κάποιον λόγο) διακοπεί οριστικά αυτήν την στιγμή το πρωτάθλημα ο τίτλος πάει στον Άρη κι όχι σε εσάς. Δεν ντρέπεστε να γράφετε ψέματα στην επίσημη ιστοσελίδα σας; Τι ρωτώ κι εγώ τώρα, ε;

Κοτάρσκι: «Στο πρώτο ημίχρονο κάναμε την ΑΕΚ να τρέμει»

Ο Κροάτης τερματοφύλακας (τερμαφυλακάρα για την ακρίβεια) Ντόμινικ Κοτάρσκι είπε -μεταξύ άλλων- στην κάμερα της Nova: «Στο πρώτο ημίχρονο είχαμε τον έλεγχο, κάναμε την ΑΕΚ να τρέμει, αλλά δεχθήκαμε ένα γκολ ηλίθιο.»

Τρία στα τρία (ούτε ένα δεν πέτυχες βρε μπαγάσα)! Αν είδε κάποιος καμία ΑΕΚ να τρέμει να μας το πει και εμάς που δεν το πήραμε χαμπάρι, αλλά περισσότερο θα εστιάσω στο άλλο: «ηλίθιο» το γκολ (ποιο γκολ δηλαδή, η γκολάρα) του Πιερό; Έχει δει πολλά τέτοια παλικαρίσια γκολ όσα χρόνια αγωνίζεται στα Ελληνικά γήπεδα;

«Ηλίθιο» ένα γκολ που ο σέντερ φορ έβαλε με απόλυτα προσωπική ενέργεια (και είναι τυχερός ο Κοϊτά που του πιστώθηκε ασίστ, γιατί ουσιαστικά δεν ήταν) και τον προσωπικό του αντίπαλο και τον τερματοφύλακα στα δίχτυα;

Το εν λόγω χαρακτηρισμό δικαιούται το τέρμα που δέχθηκε η ΑΕΚ, λόγω της κάκιστης ανασταλτικής της λειτουργίας. Επίσης αυτό το «στο πρώτο ημίχρονο είχαμε τον έλεγχο» δεν συμβαδίζει και πολύ με το ποσοστό κατοχής που είχε η ομάδα σου το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (34%) και τα γενικότερα στατιστικά!

Διαβάστε την στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 1-1
1 Γκολ 1
1 Ασίστ 0
11 Τελικές προσπάθειες 7
4 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 4
5 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 1
2 Κεφαλιές 2
2 Αποκρούσεις 1
18 Επεμβάσεις 23
14 Κλεψίματα 17
8 Φάουλ 11
1 Οφσάιντ 4
5 Κόρνερ 2
23 Λάθη 21
11/25 Γεμίσματα 8/16

ΥΓ.1 Είχα κατά νου να αναφερθώ επίσης στον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να αγωνισθεί η ΑΕΚ (στον βαθμό που τον κατάλαβα τουλάχιστον), να αναφέρω τους κορυφαίους των ποδοσφαιριστών σε στατιστικό επίπεδο (όπως κάνω σχεδόν μετά από κάθε ματς), να επιχειρήσω ατομική κριτική των παικτών, να σταθώ στα νέα "καραγκιοζιλίκια" του Λουτσέσκου, αλλά το κείμενο μου έχει βγει ήδη "σεντόνι"!

Μία παρατήρηση μονάχα για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ: η ΑΕΚ αναφέρθηκε επισήμως (με την υπογραφή του ιδιοκτήτη της) στα όσα έγιναν. Είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς αυτή είναι η επίσημη θέση της ΠΑΕ. Η δική σας ποια είναι;

Γιατί διαβάζω για "διαρροές" και λοιπές άλλες σαχλαμάρες (όποτε πετυχαίνω θέμα με πηγή "διαρροές" ή "κύκλους" της -όποιας- ΠΑΕ δεν μπαίνω ποτέ στον κόπο να το διαβάσω, αν έχουν άποψη ας την καταθέσουν επώνυμα). Επίσημη άποψη επί του θέματος δεν έχετε; Αν ναι, γιατί δεν την γράφετε και την μεταφέρετε στα media ώστε να την γράψουν χωρίς την υπογραφή σας;

ΥΓ.2 Είναι η ιδέα μου ή όντως έχει καλλιεργηθεί στα ΜΜΕ ένα κλίμα ότι το αποτέλεσμα είναι καταστροφή για την ΑΕΚ και καλό για τον ΠΑΟΚ; Συγνώμη πετυχαίνεις τόσο κακή ΑΕΚ και είσαι ευχαριστημένος με την ισοπαλία;

Και ας μην αναφερθεί κανείς στον παράγοντα έδρα, ελάχιστο ρόλο παίζει πλέον με τόσα ντέρμπι (λόγω και των play off) στο πρωτάθλημα. Εγώ δεν θα δήλωνα ικανοποιημένος από πιθανή ισοπαλία της ΑΕΚ στην Τούμπα (όπως έγινε πχ πέρυσι)!

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Η όμορφη και διδακτική ιστορία του Λάζαρου Ρότα

Η «μυθική» εμφάνιση του Ρότα στο Wembley!

Η «κατάρα» της δεύτερης αγωνιστικής

Καλώς ήρθες Paolo (Fernandes) στην ΑΕΚ!