Levi (García), εσύ Σούπερ Σταρ

Λιβάι Γκαρσία - Ζήσης Καραχάλιος
Η αναμέτρηση στο Ηράκλειο (ΟΦΗ - ΑΕΚ 1-2 για την 14η αγωνιστική) μου θύμισε αρκετά εκείνο το προ διετίας (την σεζόν του νταμπλ δηλαδή) παιχνίδι στην Νίκαια. Τότε (όπως και χθες) η ΑΕΚ έμεινε πίσω στο σκορ. Σεμπά στην Νίκαια (στο 38ο λεπτό) και Καραχάλιος στο Ηράκλειο (στο 36ο) άνοιξαν το σκορ για τις ομάδες τους.

Μετά το γκολ η ΑΕΚ έχασε την αυτοσυγκέντρωσή της με αποτέλεσμα Ιωνικός και ΟΦΗ (με Γκονθάλεθ και Νέιρα) να απειλήσουν και με δεύτερο γκολ. Η ΑΕΚ είχε δοκάρι τόσο στην Νεάπολη (Φαν Βέερτ) όσο και στο Ηράκλειο (Λιούμπισιτς) και τελικά επικράτησε με 2-1 χάρη στα γκολ ενός κεντρικού αμυντικού (Βίντα με Ιωνικό, Μουκουντί με ΟΦΗ) και -στο φινάλε- με έναν επιθετικό (Τσούμπερ τότε, Μαρσιάλ τώρα).

Είναι από τις νίκες που δείχνουν προσωπικότητα, χαρακτήρα και "φτιάχνουν" την ψυχολογία παρότι η αγωνιστική εικόνα της ομάδας δεν ήταν ιδιαιτέρως καλή. Για την ακρίβεια σε ένα ακόμη εκτός έδρας παιχνίδι δεν δείξαμε (ιδιαίτερα) καλό πρόσωπο.

Εκτός έδρας νίκη μετά από 35 ημέρες

Στην Κρήτη η ΑΕΚ πανηγύρισε την πρώτη της εκτός έδρας νίκη μετά από 35 ημέρες. Ήταν Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024 όταν η ΑΕΚ επικρατούσε στο Περιστέρι του Ατρομήτου με 1-0 για την 10η αγωνιστική. Εκτός Αττικής δε, η αμέσως προηγούμενη νίκη της ΑΕΚ μας γυρίζει στην 1η Σεπτεμβρίου 2024, το 3-0 επί του Λεβαδειακού στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής!

Τέσσερις νίκες (με ΟΦΗ, Λεβαδειακό, Ατρόμητο, Inter Club d'Escaldes), ισάριθμες ήττες (με Παναιτωλικό, Πανσερραϊκό, FC Noah, Ολυμπιακό) και δύο ισοπαλίες (μία σαν ήττα με την Καλλιθέα και μία σαν νίκη -λόγω πρόκρισης- με τον Άρη) ο μέχρι τώρα απολογισμός της μακριά από το γήπεδό της. Στο πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι του πρώτου γύρου νικήσαμε, στο πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι και του δευτέρου γύρου νικήσαμε. Για να δούμε την συνέχεια...

Το παιχνίδι στην Κρήτη

Ήταν ξεκάθαρο από το πρώτο σφύριγμα ότι οι ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ (προφανώς μετά από εντολή του προπονητή τους) ήθελαν να πάνε το παιχνίδι, στην (ατομική) ένταση, στην δύναμη, στον (όχι αμιγώς ποδοσφαιρικό) "τσαμπουκά", στα σκληρά ατομικά μαρκαρίσματα. Σε εκείνο το ιδιότυπο mind game του τύπου "εγώ είναι το αφεντικό" ή "δεν περνάς από εδώ".

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δούμε στο πρώτο ημίωρο της αναμέτρησης μία κόκκινη κάρτα και δύο αναγκαστικές (λόγω τραυματισμού) αλλαγές. "Ροντέο" κανονικό, ποδόσφαιρο δεν παίχτηκε. Κάπου εκεί ήρθε και το γκολ του ΟΦΗ (στην πρώτη του τελική) για να γίνει ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση στην ΑΕΚ (παρότι αγωνιζόταν με παίκτη περισσότερο).

Το δις εξαμαρτείν...

Στο Αγρίνιο τραυματίζεται ο Βίντα, βγαίνει για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και εν τη απουσία του σημειώνεται το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης (από τον Λουίς Μιγκέλ), με τον Παναιτωλικό να επικρατεί με 1-0. Στο Ηράκλειο τραυματίζεται ο Βίντα, βγαίνει για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και εν τη απουσία του ανοίγει το σκορ ο ΟΦΗ (με τον Ζήση Καραχάλιο).

Η μόνη (αλλά σημαντική) διαφορά ανάμεσα στα δύο παιχνίδια είναι ότι η ΑΕΚ στην Κρήτη το "γύρισε" και δεν είχε βαθμολογικές απώλειες. Γιατί την πατήσαμε με το ίδιο τρόπο δύο φορές; Στο Ηράκλειο δεν μπορούμε να ισχυριστούμε καν αριθμητική μειονεξία, καθώς με τον Βίντα εκτός οι δύο ομάδες είχαν από δέκα παίκτες στο γήπεδο.

Άρα το πρόβλημα δεν ήταν ότι παίζαμε με παίκτη λιγότερο (όπως στο Αγρίνιο), αλλά με το πρόσωπο που έλειψε. Τον Βίντα, χωρίς την παρουσία του οποίου οι υπόλοιποι "βραχυκύκλωσαν" για κάποιο χρονικό διάστημα κι αυτό έδωσε στον ΟΦΗ τις τρεις τελικές του στο παιχνίδι (τα γκολ και τις δύο αποκρούσεις του Στρακόσα).

Είναι εμφανές ότι ο Ντομαγκόι δεν είναι ένας απλά από τους ένδεκα της ΑΕΚ που αγωνίζονται, δεν είναι μόνο ο φυσικός ηγέτης της ομάδας, αλλά και ο προπονητής της μέσα στο γήπεδο. Επάνω του έχει δομήσει την ΑΕΚ ο Ματίας.

(Παρένθεση: έχω κατά νου εδώ και πολύ καιρό να γράψω ένα άρθρο για τους τέσσερις παίκτες - "κολώνες" που είναι δομημένο επάνω τους όλο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα του Ματίας Αλμέιδα. Θα το κάνω κάποια στιγμή. Μία από τις τέσσερις "κολώνες" είναι ο Βίντα. Κλείνει η παρένθεση.)

Το δεύτερο ημίχρονο

Το θετικό για την ΑΕΚ είναι ότι βρήκε το γκολ της ισοφάρισης προτού ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος και πήγε στα αποδυτήρια με την ισοπαλία. Αλλιώς ξεκινάς το δεύτερο ημίχρονο αναζητώντας ένα γκολ κι αλλιώς δύο. Παρότι απείλησε ελάχιστα, το πήγε ορθολογικά το πράγμα, με υπομονή και επιμονή.

Πολλές διακοπές (ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ πρέπει να... ξέχασε να σηκωθεί, αλλά -υπό μία έννοια- στο πρόγραμμα ήταν αυτό), πολλές κάρτες, πολλά νεύρα. Όλα προερχόμενα από την ομάδα της Κρήτης, η οποία προσπαθούσε με κάθε τρόπο να "ροκανίσει" τον χρόνο και να "παγώσει" τον ρυθμό. Λίγο - πολύ αναμενόμενο όλο αυτό όταν παίζεις με καλύτερή σου ομάδα, είσαι στην ισοπαλία και αγωνίζεσαι με παίκτη λιγότερο.

Levi (García), εσύ Σούπερ Σταρ

Και ήρθε ο Λιβάι. Στην ζωντανή μετάδοση έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Τελείωσε ο αγώνας και πρέπει να είδα την ατομική προσπάθειά του τουλάχιστον δεκαπέντε φορές σερί. Και (φυσικά) δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω την ημέρα μου διαφορετικά! ΤΙ ΕΚΑΝΕ; Μα, τι έκανε;

Ναι, τα εύσημα πάνε επίσης τόσο στον Πιερό (με το άμεσο "ένα - δύο"), όσο και στον (τιτάνα) Μαρσιάλ που ολοκλήρωσε επιτυχώς την φάση, αλλά ο Λιβάι τι έκανε; Μου θύμισε την γκολάρα που έχει πέτυχει στην Λαμία στα περσινά play offs.

Φάνηκε και από τα προηγούμενα παιχνίδια ότι άρχισε και ανεβάζει "στροφές" (θυμηθείτε πχ εκείνο το υπέροχο "χορευτικό" στην περιοχή του Άρη και η ασίστ στο ακυρωθέν γκολ του Πινέδα στο "Κλεάνθης Βικελίδης"). Πρώτη ασίστ του Γκαρσία στο πρωτάθλημα...

ΟΦΗ - ΑΕΚ
Ποιους ξεχώρισα

Αν εξαιρέσουμε την εξωπραγματική ενέργεια του Λιβάι, στην γενικότερη εικόνα του αγώνα ξεχώρισα τον Σιμάνσκι (κατ εμέ ο κορυφαίος), τον "Λιούμπι", τον Πινέδα και τον Μουκουντί. Θα πω για τον Λαμέλα ότι συνηθίζω να γράφω για τον Περέιρα. Εξαιρετική τακτική προσέγγιση στο παιχνίδι, οι κινήσεις του όλες (αν όχι όλες, οι περισσότερες τουλάχιστον) με νόημα. Όλα αυτά με ένα... αλλά!

Με τη μπάλα στα πόδια περιμένουμε (ακόμη) πράγματα! Βέβαια χθες είχε την ασίστ (σέντρα συστημένη) στο πρώτο γκολ, όμως από την αξία, την ποιότητα και το βιογραφικό του Λαμέλα περιμένουμε περισσότερα πράγματα, να γίνει πιο επιδραστικός κι όχι απλά "συμπληρωματικός" παίκτης. Δεν ήρθε για να είναι ένας ακόμη ποδοσφαιριστής στο ρόστερ. Ξεχωριστή αναφορά βέβαια στον Μαρσιάλ. Αξία, ποιότητα, κλάση και πέντε τέρματα συν μία ασίστ σε εννέα παιχνίδια! Εξωπραγματική προσφορά για έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος ΔΕΝ είναι ακόμη έτοιμος.

Τέσσερα λεπτά βρε... θεούλη;

Κατά κανόνα με θέματα διαιτησίας δεν ασχολούμαστε στο AEKology. Καλώς ή κακώς εστιάζουμε στο αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι. Αν κάναμε καλά κάποια πράγματα ή κάποια άλλα όχι, αν πήγε καλά ο δείνα ή περιμέναμε περισσότερα από τον τάδε, ποιο το (πιθανό) σκεπτικό του Ματίας στην άλφα ή στην βήτα απόφασή του και τέτοια πράγματα.

Οπότε άποψη για την διαιτησία της αναμέτρησης δεν θα εκφέρω. Μία απορία όμως προς τον Τσιμεντερίδη θα την εκφράσω: βρε θεούλη, βρε τιτάνα με οκτώ κίτρινες κάρτες, πέντε αλλαγές, με τον "τσαμπούκα" στην φάση με τον Σιμάνσκι (που πήγε να πάρει την μπάλα από τον πάγκο του ΟΦΗ για να συνεχισθεί το παιχνίδι) και γενικότερα με τις συνεχείς διακοπές (ο Χριστογεώργος σηκώθηκε από το χορτάρι ή ακόμη πεσμένος είναι;) στο δεύτερο ημίχρονο έδειξες μόλις τέσσερα λεπτά καθυστερήσεις;

Γιατί; Αλήθεια τώρα; Με ποιο σκεπτικό; Και το γράφω παρότι η απόφασή σου ήταν θετική προς την ΑΕΚ (βέβαια η υπόδειξη προς τον τέταρτο διαιτητή έγινε πριν το γκολ του Μαρσιάλ). Κάτι τέτοια θα βλέπει και ο Κουτσούμπας στην βουλή και "έγραψε" με την ατάκα «τώρα φταίω εγώ να πω που τα βρήκατε αυτά τα φυντάνια»!

Η στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης

Δύο γκολ (Μουκουντί, Μαρσιάλ), δύο ασίστ (Λαμέλα, Λιβάι), 14 κερδισμένα κόρνερ, 16 τελικές προσπάθεις (17 σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Super League), έξι (6) στον στόχο, 571 πάσες (με κορυφαίους τον Πινέδα με 99 και τον Σιμάνσκι με 87), 31 σέντρες και επτά τάκλιν.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η στατιστική εικόνα της παρουσίας της ΑΕΚ στην Κρήτη με τον ΟΦΗ σύμφωνα με την Opta. Όσον αφορά τον ΟΦΗ τα αντίστοιχα νούμερα είναι τρεις τελικές προσπάθειες (όλες στο πρώτο ημίχρονο και όλες εντός εστίας), 143 πάσες, τρεις σέντρες, 31 τάκλιν και τέσσερις αποκρούσεις.

Διαβάστε την στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης το βράδυ του Σαββάτου στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

ΟΦΗ - ΑΕΚ 1-2
1 Γκολ 2
0 Ασίστ 2
3 Τελικές προσπάθειες 17
2 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 7
1 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 4
0 Κεφαλιές 6
11 Πάσες 46
5 Κίτρινες κάρτες 5
7 Αποκρούσεις 2
49 Επεμβάσεις 6
24 Κλεψίματα 12
11 Φάουλ 13
0 Οφσάιντ 0
0 Κόρνερ 14
28 Λάθη 28
4/8 Γεμίσματα 24/47

Σε ατομικό επίπεδο, τις περισσότερες τελικές προσπάθειες είχαν ο Λαμέλα και ο Λιούμπισιτς (από τρεις), από δύο για Μουκουντί, Λιβάι, Μαρσιάλ, Φερνάντες. Εντυπωσιακό ποσοστό (6/8) εύστοχων γεμισμάτων για τον Μαρσιάλ, 5/8 για τον Πινέδα, 4/8 για τον Λαμέλα, 2/3 ο Σιμάνσκι, όχι καλό ποσοστό (3/12) για τον Πάολο Φερνάντες, ο οποίος υπέπεσε στα περισσότερα λάθη (έξι), πέντε είχε ο Λιβάι.

Μεγαλύτερος "κλέφτης" ο Οντουμπάτζο, ο οποίος παρότι ήρθε από τον πάγκο είχε τέσσερα κλεψίματα, τρία είχε ο Πινέδα. Περισσότερα από τα μισά φάουλ (δέκα στο σύνολο) που κέρδισε η ΑΕΚ στο παιχνίδι έγιναν πάνω στον Γκαρσία και στον Οντουμπάτζο (από τρία), δύο κέρδισε ο Μάνταλος.

Συνεχίζουμε επίσης με εκτός έδρας παιχνίδι. Το απόγευμα του Σαββάτου θα φιλοξενηθούμε από την (προτελευταία) Λαμία, η οποία μας "υποχρέωσε" στην πρώτη μας βαθμολογική απώλεια στο φετινό πρωτάθλημα (1-1 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας).

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Σπάει τα κοντέρ ο Ζίνι στην Λιβαδειά

Player of the Month του μήνα (November 2024) o Anthony Martial

Καλή συνέχεια και καλή τύχη Steven Zuber...

Ποια... ΑΕΚ θα δούμε στο Ηράκλειο;