Το... φάντασμα των Χριστουγέννων

Αποτελεί αγαπημένη μας... συνήθεια την τελευταία δεκαπενταετία (με εξαίρεση βέβαια το διάστημα που απουσιάζαμε από την μεγάλη κατηγορία). Μόνο την σεζόν του νταμπλ κάναμε την εξαίρεση και ολοκληρώσαμε το έτος με νίκη!

Οπότε το είχαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας για το χθεσινό παιχνίδι με τον Λεβαδειακό. Το νικηφόρο σερί της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα σταμάτησε στα τρία παιχνίδια. Τι συνέβη στο ματς με τον Λεβαδειακό; Συνήθως η στατιστική δεν ψεύδεται. Σε βάθος χρόνου πάντα επιβεβαιώνεται.

Ποια τα δεδομένα πριν την έναρξη του αγώνα;

1) Η ΑΕΚ σκοράρει λίγο σε σχέση με τις πολλές τελικές που δημιουργεί.

2) Η ΑΕΚ δέχεται πολλά γκολ σε σχέση με τις λίγες τελικές που δημιουργούν οι αντίπαλοί της.

3) Ο Λεβαδειακός είναι από τις πλέον εύστοχες ομάδες του πρωταθλήματος.

4) Αν δεχθεί γκολ η ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια δεν κερδίζει!

Ποια τα δεδομένα μετά το τέλος του αγώνα;

1) 27 τελικές προσπάθειες η ΑΕΚ, ένα γκολ.

2 και 3) Μόλις τέσσερις τελικές ο Λεβαδειακός (δύο στην εστία), ένα γκολ.

4) Συμβαίνει για τρίτη φορά (Λαμία, ΠΑΟΚ, Λεβαδειακός). Θα το αναλύσουμε παρακάτω...

Σκοράρει ο φιλοξενούμενος; Κλάφτα Χαράλαμπε...

➺ Το Σάββατο 24 Αυγούστου η ΑΕΚ φιλοξένησε την Λαμία στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής. Η ομάδα της Φθιώτιδας προηγήθηκε στο 39ο λεπτό (σε μία από τις μόλις τρεις τελικές της στο παιχνίδι) με τον Φουρτάδο. Η ΑΕΚ αγχώθηκε δημιούργησε 28 τελικές προσπάθειες (οι 18 εντός περιοχής), είχε -συν τις άλλοις- δύο δοκάρια και τελικά βρήκε το γκολ της ισοφάρισης στο 87ο λεπτό με τον Μουκουντί. 1-1 τελικό σκορ.

➺ Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου η ΑΕΚ υποδέχθηκε τον ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε στο 15ο λεπτό με τον Μπάμπα. Η ΑΕΚ βρήκε δέκα λεπτά αργότερα το γκολ της ισοφάρισης, μέχρι εκεί όμως. 1-1 τελικό σκορ.

➺ Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου η ΑΕΚ φιλοξένησε τον Λεβαδειακό στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής. Η ομάδα της Βοιωτίας προηγήθηκε με τον Πεντρόσο (σε μία από τις μόλις τέσσερις τελικές της στο παιχνίδι). Η ΑΕΚ αγχώθηκε δημιούργησε 27 τελικές προσπάθειες (οι 19 εντός περιοχής), είχε -συν τις άλλοις- δοκάρι και τελικά βρήκε το γκολ της ισοφάρισης στις καθυστερήσεις με τον Μήτογλου. 1-1 τελικό σκορ.

Μία φορά θα τύχει, δεύτερη ίσως. Η τρίτη φορά όμως μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών δεν μπορεί να αποδοθεί στον παράγοντα τύχη και να θεωρηθεί σύμπτωση. Δείχνει να δημιουργείται ένα μοτίβο. Το γράφαμε στην προαναγγελία του αγώνα με τον Λεβαδειακό και επιβεβαιώθηκε:

«Είναι αξιοσημείωτο το ότι -στις εγχώριες διοργανώσεις- αν δεχθεί γκολ στην έδρα της δεν κερδίζει. Όλες οι νίκες της σε πρωτάθλημα και κύπελλο μέχρι στιγμής είναι με μηδέν παθητικό. Στις εντός έδρας απώλειές της ο αντίπαλος σκόραρε (και για την ακρίβεια προηγήθηκε).»

Θύμισε το παιχνίδι με την Λαμία στην Νέα Φιλαδέλφεια

Είναι εντυπωσιακό το πόσο ομοιάζουν τα δύο εντός έδρας παιχνίδια της ΑΕΚ με Λαμία και Λεβαδειακό. Ο φιλοξενούμενος βρίσκει γκολ και προηγείται σε μία από τις λιγοστές τελικές του (τρεις η Λαμία, τέσσερις ο Λεβαδειακός) και η ΑΕΚ αγχώνεται, πιέζει δημιουργεί πολύ (28 τελικές στο ένα ματς, 27 στο άλλο), αλλά το κάνει ανορθολογικά (ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο) και εν τέλει βρίσκει την ισοφάριση στο φινάλε με σκόρερ κεντρικό αμυντικό (Μπουκουντί - Μήτογλου).

Έγραφα τότε: «"Σου άρεσε δηλαδή η ΑΕΚ;" θα ρωτήσει κάποιος. Με βάση τα δεδομένα της εποχής (σ.σ. ήταν Αύγουστος), ναι. Τέτοια εικόνα μετά από τρεις - τέσσερις μήνες θα την θεωρήσω απογοητευτική, σήμερα όχι.» Πλέον βρισκόμαστε στα τελειώματα του Δεκέμβρη, άρα...

Γιατί δεν βγαίνει (ποτέ) ο Μαρσιάλ;

Ο Μαρσιάλ έκανε ντεμπούτο στο εντός έδρας ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, στις 20 Οκτωβρίου, όπου πέρασε ως αλλαγή (στην θέση του Λιβάι Γκαρσία) στο τελευταίο τέταρτο. Ως αλλαγή χρησιμοποιήθηκε και στην ήττα των Σερρών (μπήκε στο 57ο λεπτό αντί του Χατζισαφί).

Έκτοτε αγωνίζεται ως βασικός (και στα περισσότερα ματς αναντικατάστατος) με εξαίρεση το παιχνίδι κυπέλλου στην Θεσσαλονίκη (για να μην βγάλει τρία σερί ματς ως βασικός σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας). Πλέον έγινε και αυτό. Έβγαλε τρία παιχνίδια σε οκτώ ημέρες (με Λαμία, ΠΑΟΚ και Λεβαδειακό) χωρίς να γίνει αλλαγή. Τρία πλήρη ενενηντάλεπτα (και βάλε γιατί υπάρχουν και οι καθυστερήσεις)!

Ο Ματίας συνηθίζει να "φρεσκάρει" την μεσοεπιθετική του γραμμή στο τελευταίο ημίωρο των αγώνων. Όλοι μπαίνουν και όλοι βγαίνουν. Όλοι πλην Μαρσιάλ! Ακόμη κι όταν δείχνει τόσο κουρασμένος που δεν μπορεί να "σύρει" τα πόδια του ή να κάνει ένα απλό κοντρόλ! Γιατί; Γράφαμε χαρακτηριστικά:

«Ξεκίνησε εντυπωσιακά με την μπάλα στα πόδια (ασταμάτητος) σε επίπεδο δημιουργίας, έχει ρίξει "στροφές" στα τελευταία παιχνίδια καθώς του λείπει ο αγωνιστικός ρυθμός των συνεχόμενων αγώνων και το κορμί του είναι ακόμη σε φάση προσαρμογής.»

Το λογικό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να "μπει" σταδιακά. Πρώτα ματς ως αλλαγή (όπως και έγινε) και μετά όσο αντέχει το κορμί του. Πενήντα, εξήντα, εβδομήντα λεπτά; Τόσο. Να μείνει και στον πάγκο σε κάποιο παιχνίδι να πάρει ανάσες. Μου φαίνεται (και δείχνει) παράλογο να γίνεται rotation σε όλους τους (μεσοεπιθετικούς τουλάχιστον) ποδοσφαιριστές και όχι στον Μαρσιάλ.

Υποθέτω πως το πλάνο διαχείρισης του Γάλλου ποδοσφαιριστή βγήκε σε συνεννόηση του Ματίας με τον παίκτη και τον γυμναστή και (πιθανολογώ ότι) υπάρχει κάποια λογική από πίσω, την οποία στην παρούσα φάση δεν αντιλαμβάνομαι (πέραν του ότι βασικός στόχος μπορεί να είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη που μπορεί να προκύψουν).

Τελικά δεν αγωνίσθηκε ο Ζίνι

Εν τέλει ο Νίκος Παπδόπουλος άφησε εκτός αποστολής τον Ζίνι. Περίμενα να αγωνισθεί όπως έγινε και με τον Ραντόνια στην αναμέτρηση στην Λαμία. Ακόμη και έτσι όμως η απορία δημιουργείται: για ποιον λόγο τον δηλώσανε να εκτίσει την ποινή της μίας αγωνιστικής στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και όχι σε εκείνο με την ΑΕΚ, από την στιγμή που δεν θα τον χρησιμοποιούσαν;

Ο Ζίνι αντίκρισε την τρίτη κίτρινη κάρτα στο παιχνίδι της 12ης αγωνιστικής στο Περιστέρι. Έπρεπε να δηλωθεί να εκτίσει σε ένα από τα τέσσερα επόμενα παιχνίδια του Λεβαδειακού, δηλαδή με Παναιτωλικό, Καλλιθέα, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Τελικά ο Λεβαδειακός τον "έχασε" σε δύο (αντί για ένα) παιχνίδια!

Άμα δεν σε θέλει...

Μέσα σε όλα υπάρχει και ο παράγοντας τύχη. Υπάρχει τύχη στο ποδόσφαιρο (θα ρωτήσει κάποιος) ή αποτελεί απλά μία ωραία δικαιολογία; Φυσικά και υπάρχει. Όχι με βάση κάποια μεταφυσική έννοια, αλλά με μαθηματικά δεδομένα. Όταν συμβαίνει (με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων) το λιγότερο πιθανό τότε μιλάς για τύχη (ή ατυχία, ανάλογα αν επωφελείσαι ή όχι).

Κοιτάξτε τώρα σύμπτωση, κάνει αλλαγή ο Ματίας στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου (κάτι που δεν το συνηθίζει) αντικαθιστώντας τον Πήλιο με τον Χατζισαφί. Λίγα λεπτά αργότερα η μπάλα βρίσκει στο χέρι του Ιρανού ποδοσφαιριστή (χωρίς να το θέλει) και πέναλτι. 0-1 και... τρεχάτε ποδαράκια μου. Ήταν μία σαφής ένδειξη ότι δεν ήταν η ημέρα σου...

Η πιο εύστοχη ομάδα του πρωταθλήματος

Γράφαμε στην προαναγγελία του αγώνα ότι η ομάδα της Λειβαδιάς ήταν η πιο εύστοχη ομάδα του πρωταθλήματος μετά τον Ατρόμητο. Πλέον -με ένα γκολ σε μόλις τέσσερις τελικές- πέρασε στην κορυφή της συγκεκριμένης στατιστικής κατηγορίας (γκολ ανά τελικές προσπάθειες). Παράλληλα πρόκειται για την ομάδα με τα περισσότερα κερδισμένα πέναλτι (επτά)!

Να φτιάξουμε τα στατιστικά μας

Στην κατηγορία "Γκολ / Τελικές προσπάθειες" χρειαζόμαστε βελτίωση τόσο σε φάση επίθεσης όσο και σε φάση άμυνας. Έχουμε δημιουργήσει τις περισσότερες τελικές προσπάθειες στο πρωτάθλημα (285) αλλά όχι την καλύτερη επίθεση (είμαστε τρίτοι με 25 γκολ ενεργητικό). Είμαστε... δέκατοι στην σχετική κατηγορία!

Ομοίως και σε φάση άμυνας, δεχόμαστε τις λιγότερες τελικές (μόλις 94, η μόνη ομάδα με διψήυφιο αριθμό, όλες οι υπόλοιπες του πρωταθλήματος είναι "τριψήφιες"), αλλά δεν έχουμε την καλύτερη άμυνα (9 γκολ παθητικό ο Παναθηναϊκός, 10 η ΑΕΚ). Βρισκόμαστε στην έβδομη θέση της συγκεκριμένης στατιστικής κατηγορίας!

Από πότε είχαμε να δούμε τον Κοϊτά (από αριστερά;)

Στο 74ο λεπτό ο Κοϊτά πέρασε στην θέση του Σιμάνσκι. Φυσικά δεν έπαιξε αμυντικό χαφ (επειδή αντικατέστησε τον Ντάμιαν), αλλά πήγε αριστερά με την ταυτόχρονη μετατόπιση του Μαρσιάλ στο "κουτί". Ο διεθνής Μαυριτανός ποδοσφαιριστής ξεκίνησε την σεζόν ως βασικός (και αναντικατάστατος) παίζοντας από αριστερά.

Με την έλευση του Μαρσιάλ έχασε την θέση στην ενδεκάδα κι όσες φορές χρησιμοποιήθηκε αγωνίσθηκε από δεξιά (που έδειξε ότι δεν τον βολεύει). Ούτε που θυμάμαι πότε αγωνίσθηκε αριστερά τελευταία φορά πριν από το χθεσινό παιχνίδι με τον Λεβαδειακό. Φανερά εκτός ρυθμού δεν προσέφερε απολύτως τίποτα, δεν ήταν λογικό όμως;

Πρώτη ισοπαλία

Στατιστικής φύσεως στοιχείο, αλλά ας το αναφέρουμε. Είναι η πρώτη ισοπαλία των δύο ομάδων στα μεταξύ τους παιχνίδια σε επίπεδο πρωταθλήματος με γηπεδούχο την ΑΕΚ. Αναλυτικά:

Αναμετρήσεις: 18
Νίκες ΑΕΚ: 15
Ισοπαλίες: 1
Νίκες Λεβαδειακού: 2
Τέρματα: 46-11

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια...

Για να μην το κουράζουμε. Με 27 τελικές (έναντι τεσσάρων) και εννέα κερδισμένα κόρνερ (έναντι δύο) οφείλεις να νικάς. Όταν υποχρεώνεις τον αντίπαλό σου σε έξι αποκρούσεις και 48 επεμβάσεις (και τα αντίστοιχα δικά σου νούμερα είναι μία και πέντε) είσαι υποχρεωμένος να πάρεις το τρίποντο. Μία φορά θα συμβεί, άντε και δεύτερη. Όταν συμβαίνει συχνά όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα και να βρεθεί λύση.

Δεν γίνεται να κάνεις 55 τελικές κόντρα σε Λαμία και Λεβαδειακό στο γήπεδό σου και να σκοράρεις μόλις δύο φορές. 2/55; (Για να μην θυμηθώ και τα παιχνίδια σε Αγρίνιο και Σέρρες με τις 45 τελικές και τα... μηδέν γκολ, δηλαδή στα τέσσερα συγκεκριμένα παιχνίδια δημιουργήσαν εκατό τελικές με απολογισμό δύο τερμάτων!) Το πρόβλημα στο γκολ (ή για την ακρίβεια στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου γενικότερα) μέχρι τώρα μας στοιχίζει (ακριβά).

Η στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης

Διαβάστε την στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής:

ΑΕΚ - Λεβαδειακό 1-1
1 Γκολ 1
0 Ασίστ 0
27 Τελικές προσπάθειες 4
13 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 3
8 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 1
6 Κεφαλιές 1
2 Κίτρινες κάρτες 8
1 Αποκρούσεις 6
5 Επεμβάσεις 48
22 Κλεψίματα 22
19 Φάουλ 13
0 Οφσάιντ 2
9 Κόρνερ 2
30 Λάθη 30
18/48 Γεμίσματα 2/8

Σε ατομικό επίπεδο, δεύτερο (και μάλιστα συνεχόμενο) γκολ του Μήτογλου στο πρωτάθλημα σε μόλις πέντε παιχνίδια (324 αγωνιστικά λεπτά). Εντυπωσιακό! Τις περισσότερες τελικές προσπάθειες είχαν ο Λιούμπισιτς (πέντε), ο Μαρσιάλ (τέσσερις) και ο Λαμέλα (τρεις). Μόλις δύο ο Πιερό και όταν οι στόπερ σου έχουν περισσότερες τελικές (τέσσερις) από τον σέντερ φορ σου κάτι δείχνει. Δώδεκα ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ έκαναν τελική. Εντυπωσιακό το νούμερο, αλλά...

3/5 εύστοχα γεμίσματα για τον Πινέδα, 3/7 για τον Ρότα, 2/3 για τον Χατζισαφί, 3/9 για τον Λαμέλα. Μεγαλύτερη συνεισφορά στο passing game είχαν ο Μουκουντί με 80 πάσες και ο Πινέδα με 79. Τις λιγότερες είχαν ο Κοϊτά με έξι (μπήκε βέβαια ως αλλαγή) και ο Πιερό με 15.

Περισσότερες σέντρες επιχείρησαν ο Λαμέλα (επτά), ο Πάολο Φερνάντες (έξι), ο Ρότα (επίσης έξι) και ο Χατζισαφί (πέντε). Στα περισσότερα λάθη υπέπεσαν οι Πήλιος, Φερνάντες, Μαρσιάλ (από τέσσερα). Μόνοι "αλάθητοι" ο Μήτογλου (σε εκατό αγωνιστικά λεπτά!) και ο Περέιρα (στα σαράντα λεπτά που αγωνίσθηκε).

Μεγαλύτερος "κλέφτης" ο Μουκουντί (πέντε κλεψίματα), ακολουθούμενος από τους Μήτογλου, Πήλιο, Φερνάντες (από τρία). Πρωτιά στην κατηγορία "Επεμβάσεις" για τον Μήτογλου, ο οποίος είχε τρεις (από τις πέντε συνολικά της ΑΕΚ). Στα περισσότερα φάουλ υπέπεσε ο Πιερό (έξι), τα περισσότερα κέρδισαν οι Πιερό, Κοϊτά και Πινέδα (από δύο). "Κιτρινίσθηκαν" ο Μουκουντί και ο Ρότα.

"Κλείσαμε" το 2024 στην τέταρτη θέση, τρεις βαθμούς μακριά από την κορυφή...

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Meet and Greet the Legends | Steven Zuber

Αποχαιρετούμε τον Steven, αλλά έχουμε και ντέρμπι σήμερα...

Γιατί δεν σκοράρουν οι μέσοι;

Καλή εμφάνιση, όχι καλό σκορ...

Παιδιά, μας... βλέπουν!