Διπλό στην Τούμπα και συνεχίζουμε...

ΑΕΚ
Η ΑΕΚ του πρώτου ημιχρόνου (ιδιαίτερα από το 20ό λεπτό και μετά) ήταν όμορφη. Ήταν ευχάριστη στο μάτι. Δεν ήταν καταιγιστική, δεν έχασε σωρεία μεγάλων ευκαιριών, αλλά ήταν πλήρης, μεστή, πειστική και κυριαρχική. Απόλυτα ισορροπημένη σε άμυνα, δημιουργία και επίθεση.

Δεν ξεχώρισε κάποιος (από τους τρεις) τομέας έναντι κάποιου άλλου. Το πρώτο ημίχρονο της ΑΕΚ στην Τούμπα μου θύμισε τα αντίστοιχα πρώτα ημίχρονα στην Νέα Φιλαδέλφεια με τον ΠΑΟΚ (για το κύπελλο) και με τον Παναθηναϊκό (στο πρωτάθλημα). Αυτή είναι η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου:

39% Κατοχή μπάλας 61%
2 Τελικές προσπάθειες 8
1 Κόρνερ 2
139 Πάσες 216
2 Σέντρες 7
8 Τάκλιν 7
1 Τελικές εντός στόχου 3
1 Τελικές εκτός εστίας 2
0 Μπλοκάρισμενα σουτ 3
1 Σουτ μέσα από την περιοχή 5
1 Σουτ έξω από την περιοχή 3
92 Ακριβείς πάσες 165
7/31 (23%) Μακρινές μπαλιές (39%) 13/33
1/2 (50%) Ψηλές πάσες (43%) 3/7
39% Μονομαχίες 61%
12/30 (40%) Μονομαχίες στο έδαφος (60%) 18/30
10/27 (37%) Εναέριες μονομαχίες (63%) 17/27
0/4 (0%) Ντρίμπλες (63%) 5/8
75% Τάκλιν (επιτυχημένα) 86%
8 Σύνολικα μαρκαρίσματα 7
3 Κλεψίματα 4
22 Ανακτήσεις μπάλας 26

Καταπληκτικό το πρώτο γκολ του Ερίκ Λαμέλα και προφανώς δουλεμένο στην προπόνηση. Δεν αναφέρομαι στην σουτάρα (αυτό είναι να σου πιάσει), αλλά στην κομπίνα. Το που έβγαλε την μπάλα ο Ρότα εκτελώντας κόρνερ από δεξιά βρίσκοντας ελεύθερο συμπαίκτη του στο ύψος της μεγάλης περιοχής.

Κάπως έτσι είχαμε σκοράρει και στο Μπράιτον. Με τον ίδιο τρόπο, μονάχα το τελείωμα ήταν διαφορετικό. Εκτέλεση κόρνερ από αριστερά του Χατζισαφί, η μπάλα "συστημένη" στο ύψος της μεγάλης περιοχής σε αμαρκάριστο συμπαίκτη (τότε ήταν ο Σιντιμπέ), άμεση εκτέλεση και γκολ!



Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ο Λαμέλα βρίσκει και δεύτερο γκολ, ο ΠΑΟΚ μειώνει σχεδόν άμεσα και κάπου εκεί η ΑΕΚ... φεύγει από το γήπεδο! Χάνει την αυτοσυγκέντρωσή της, χάνει την συνοχή της, χάνει και το μυαλό της.

Το έδειξε και στο αντίστοιχο παιχνίδι του κυπέλλου στην Τούμπα, δεν μπορεί να μαζευτεί πίσω και να δώσει χώρους στον αντίπαλο χωρίς να κινδυνέψει. Αδυνατεί να προφυλάξει το υπέρ της σκορ με αυτόν τον τρόπο του παιχνιδιού. Θέλετε να δούμε και την στατιστική εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου;

60% Κατοχή μπάλας 40%
8 Τελικές προσπάθειες 7
2 Κόρνερ 1
207 Πάσες 141
12 Τάκλιν 9
4 Τελικές εντός στόχου 3
3 Τελικές εκτός εστίας 2
1 Μπλοκάρισμενα σουτ 2
6 Τελικές μέσα από την περιοχή 4
2 Τελικές έξω από την περιοχή 3
158 Ακριβείς πάσες 100
10/31 (32%) Μακρινές μπαλιές (37%) 10/27
3/7 (43%) Ψηλές πάσες 50% (1/2)
30/48 (63%) Μονομαχίες στο έδαφος (36%) 17/47
10/22 (45%) Εναέριες μονομαχίες (55%) 12/22
10/16 (63%) Ντρίμπλες (42%) 5/12
75% Τάκλιν (επιτυχημένα) 78%
12 Σύνολικα μαρκαρίσματα 9
2 Κλεψίματα 6
26 Ανακτήσεις μπάλας 24

Η ημέρα με την νύχτα στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες οι επιδόσεις της ΑΕΚ σε πρώτο και δεύτερο ημίχρονο. Ο λόγος; Δεν έχω απάντηση. Ένστικτο αυτοσυντήρησης; Ανασφάλεια; Κόπωση; Συνδυασμός αυτών των δύο; Κάτι άλλο; Δεν έχω ιδέα.

Αυτό όμως που βλέπω είναι ότι η ΑΕΚ δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτό το στυλ ποδοσφαίρου σε ολόκληρο ενενηντάλεπτο. Και στα άλλα δύο παιχνίδια της Νέας Φιλαδέλφειας που ανέφερα στην πρώτη παράγραφο (με ΠΑΟΚ στο κύπελλο και με Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα) η εικόνα μας ήταν (ακριβώς) η ίδια.

Εξαιρετική στο πρώτο ημίχρονο, με τις "στροφές" να πέφτουν στο δεύτερο. Αν μπορέσει η ομάδα να δείξει αυτή την εικόνα σε μεγαλύτερη διάρκεια (αγώνα) και με μεγαλύτερη συχνότητα (αγώνων) οι (όποιες) πιθανότητες (για την κατάκτηση τίτλων) θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Πως έπαιξε η ΑΕΚ

Έγραφα στην προαναγγελία του αγώνα: «Ελπίζω μονάχα να μην δούμε επιθετική τετράδα τους Λαμέλα (από δεξιά), Περέιρα (στο "δέκα"), Μαρσιάλ (από αριστερά) και Πιερό (στην κορυφή)». Τελικά αγωνίσθηκαν και οι τέσσερις (όχι υποχρεωτικά σε αυτές τις θέσεις βέβαια).

Ο Ματίας επέλεξε κάτι σαν 4-3-3, με τον Γιόνσον κλασικό "εξάρι" (που έδινε βοήθειες στον Ρότα και μετατρεπόταν σε πέμπτο αμυντικό όταν η ΑΕΚ βρισκόταν σε φάση άμυνας) και τους Πινέδα - Περέιρα εσωτερικούς ενδιάμεσους ("οκτάρια" δηλαδή).

Έξυπνο το τρικ με τον Πινέδα να πηγαίνει δεξιά και τον Λαμέλα να έχει ελεύθερο ρόλο. Γενικότερα η κατάσταση από δεξιά μου θύμισε κάτι από την σεζόν του νταμπλ με το τρίγωνο (από αριστερά) Γκατσίνοβιτς, Πινέδα και Αραούχο. (Το ότι μέσα και στα δύο τρίγωνα είναι μέσα ο Πινέδα δεν είναι τυχαίο.) Ανεβάζουν σταδιακά την απόδοσή τους ο Λαμέλα και ο Περέιρα, θετικό αυτό.

Τι με προβλημάτισε

1) Η καθίζηση στο δεύτερο ημίχρονο, ιδιαίτερα μετά το γκολ του ΠΑΟΚ. Μπορεί να ακουστεί ως "βαριά" η φράση, αλλά φαινόταν σαν να του κάναμε δώρο την ισοπαλία! Πως συμβαίνει να ξεμένει από δυνάμεις η ξεκούραστη ομάδα κι όχι εκείνη, η οποία τρία 24ωρα πριν αγωνιζόταν στην Ισπανία για το Europa League; (Αυτό αποτελεί και απάντηση σε όσους θεώρησαν την κόπωση ως δικαιολογία για την ήττα του ΠΑΟΚ. Πως γίνεται "κουρασμένη" ομάδα να φορτσάρει στο τελευταίο ημίωτο κι όχι πχ στο πρώτο;)

2) Η έλλειψη εναλλακτικής στην θέση του σέντερ φορ μετά το θέμα που προέκυψε με τον Λιβάι Γκαρσία. Πιθανολογώ ότι πρώτα θα δουλευθεί στις προπονήσεις και μετά θα μετατοπιστεί (το θέλει άραγε;) στην κορυφή ο Μαρσιάλ ειδάλλως η ΑΕΚ ξεμένει από επιλογές για το "εννέα". Πχ στην Τούμπα όταν θέλησε ο Ματίας να αλλάξει τον Πιερό αναγκάστηκε να φέρει στην κορυφή τον εξαντλημένο Μαρσιάλ. Ως έκτακτο γεγονός, μόλις λίγες ώρες πριν "έσκασε" το θέμα του Λιβάι, ήταν η ενδεδειγμένη επιλογή, σε βάθος χρόνου δεν θα λειτουργήσει.

3) Η διαιτησία. Πάγια αρχή και θέση μας στο AEKology είναι να μην ασχολούμαστε (πλην εξαιρέσεων βεβαίως - βεβαίως) με διαιτητές και γενικότερα με οτιδήποτε ξεφεύγει από το αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι, αλλά μία απορία (αποκλειστικά και μόνο λόγω της νίκης) θα την εκφράσω: αυτός ο Γερμανός ο Σβάιερ είναι σίγουρα elite διαιτητής; Ή μάλλον άλλη είναι η σωστή ερώτηση: αυτός ο Γερμανός ο Σβάιερ είναι σίγουρα διαιτητής; Αλήθεια; Μήπως μας έστειλαν κανένα κλώνο του;

Τι μου άρεσε

1) Η πρώτη "μεγάλη" εμφάνιση της ΑΕΚ στην φετινή αγωνιστική περίοδο σε εκτός έδρας παιχνίδι. Η ΑΕΚ δεν έπεισε στην Θεσσαλονίκη κόντρα σε Άρη και ΠΑΟΚ για το κύπελλο. Δεν έπεισε με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και προφανώς δεν έπεισε στο γήπεδο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Το κρατάμε αυτό κι ευελπιστούμε να υπάρξει και συνέχεια.

2) Ο Λαμέλα βλέπει ΠΑΟΚ και... αφηνιάζει! Θυμάμαι και το παιχνίδι του κυπέλλου στην Νέα Φιλαδέλφεια. Ο κορυφαίος του γηπέδου (θυμάμαι ότι) ήταν. Γκολ και κερδισμένο πέναλτι τότε. Δύο γκολ χθες.

3) Ο Στρακόσα. Έχει ακούσει τα μύρια όσα κι όχι μόνο από τον κόσμο αλλά και από τον ιδιοκτήτη της ομάδας. Συνήθως MVP του αγώνα βγαίνει εκείνος που σκόραρε ή δημιούργησε το καθοριστικό γκολ, αλλά αν δεν ήταν ο Θωμάς στην Τούμπα δεν ξέρω αν θα φεύγαμε με το "διπλό".

4) Ο Βίντα. Ο φυσικός ηγέτης της ομάδας, με 51 επαφές με την μπάλα, με 10/12 (9/10 στον αέρα, 1/2 στο έδαφος) κερδισμένες μονομαχίες, με 4/6 μακρινές μπαλιές, με 70% (23/33) επιτυχημένες πάσες. Κυρίως όμως ο τρόπος που καθοδηγούσε την ομάδα, η επιδραστικότητα της προσωπικότητάς του. Και όλα αυτά έχοντας υποπέσει σε μόλις ένα φάουλ (όλοι ξέρουμε πόσο καλός είναι ο ΠΑΟΚ στις στατικές φάσεις).

5) Ο mr. assist man! Λάζαρος Ρότα με συμμετοχή και στα δύο τέρματα. Έφθασε στις τέσσερις ασίστ στο πρωτάθλημα και είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ (προσπέρασε τον Λαμέλα) σε αυτή την κατηγορία. Μοίρασε δύο ασίστ στον Πιερό (στα ματς με Βόλο και Παναθηναϊκό στην Νέα Φιλαδέλφεια) και (τώρα) δύο στον Λαμέλα!

Η στατιστική εικόνα του αγώνα

Η στατιστική υπηρεσία της διοργανώτριας αρχής πιστώνει 11 τελικές στον ΠΑΟΚ και 14 στην ΑΕΚ. Opta και Sofascore κάνουν λόγο για 10 και 15 τελικές προσπάθειες αντίστοιχα. Διαβάστε την στατιστική απεικόνιση του ντέρμπι των "δικεφάλων" το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο της Τούμπας με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της Super League:

ΑΕΚ -Παναιτωλικός 1-0
1 Γκολ 2
1 Ασίστ 2
11 Τελικές προσπάθειες 14
6 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 6
3 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 7
2 Κεφαλιές 1
4 Αποκρούσεις 5
11 Επεμβάσεις 10
29 Κλεψίματα 31
9 Φάουλ 13
2 Οφσάιντ 1
3 Κόρνερ 3
55 Λάθη 46
6/15 Γεμίσματα 6/15

Σε ατομικό επίπεδο

Πέντε τελικές (οι τρεις εντός περιοχής, το φοβερό είναι ότι είχε δύο τελικές εκτός περιοχής και ισάριθμα γκολ) ο Λαμέλα, από δύο για Μαρσιάλ, Πιερό και Πινέδα. Μόλις μία τελική πήρε η ομάδα από τις αλλαγές (και αυτή με τον Σιμάνσκι και μάλιστα με το "κακό" του πόδι, το αριστερό).

2/3 εύστοχα γεμίσματα για Λαμέλα, 2/4 ο Ρότα, 1/1 ο Χατζισαφί και 1/3 ο Πινέδα. Στα περισσότερα λάθη υπέπεσαν ο Λαμέλα και ο Χατζισαφί (από οκτώ), από τέσσερα είχαν ο Πινέδα και ο Βίντα. Μεγαλύτερος "κλέφτης" ο Χατζισαφί με έξι κλεψίματα, πέντε είχε ο Γιόνσον και τέσσερα ο Βίντα.

Τρία πρόλαβε και έκανε στο (μικρό) διάστημα που αγωνίσθηκε ο Κοϊτά. Περισσότερες επεμβάσεις για Στρακόσα (που είχε και πέντε αποκρούσεις), Βίντα, Χατζισαφί και Πιερό (από δύο). Στα περισσότερα φάουλ υπέπεσαν ο Λαμέλα και ο Μαρσιάλ (από τρία), τα περισσότερα κέρδισε ο Χατζισαφί (δύο).

Συνεχίζουμε, μας περιμένει η αναμέτρηση με τον Πανσερραϊκό το βράδυ της προσεχούς Κυριακής (9 Φεβρουαρίου 2025, 20:30) στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

ΥΓ. Την ώρα που γράφεται το κείμενο δόθηκε στην δημοσιότητα η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ σχετικά με το (σοβαρό) πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο Κάλενς. Δύναμη, υπομονή και περαστικά αγαπητέ Αλέξανδρε. Οι ευχές μας σε συνοδεύουν στον αγώνα σου.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Κάθε πότε σκοράρουμε;

Κάτι κουρασμένα παλληκάρια...

Το πρόγραμμα μέχρι το φινάλε...

Μήπως η ΑΕΚ «απενεργοποιεί» τον Levi García;

Δεν υπάρχουν (άλλα) περιθώρια...