Κατάρρευση...

ΑΕΚ
«Ξενέρωτο φινάλε...» ήταν ο τίτλος του άρθρου του αμέσως προηγούμενου αγώνα της ΑΕΚ. Αφορούσε το εκτός έδρας "λευκό" 0-0 με τον Άρη στο φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος της Super League 2024-2025.

«Ξενέρωτο ξεκίνημα...» θα μπορούσε (κάλλιστα) να είναι ο τίτλος του παρόντος κειμένου, μετά την εντός έδρας ήττα (3-2) από τον ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα των play off. Η εικόνα του χθεσινού αγώνα μου θύμισε εκείνον στην Τούμπα (για το πρωτάθλημα).

Τότε η ΑΕΚ δεν το πλήρωσε (νίκησε με 2-1), χθες όμως δεν την... γλίτωσε (ηττήθηκε με 3-2). Και τότε η ΑΕΚ είχε προηγηθεί με 1-0 στο ημίχρονο και βρήκε (πάλι με τον Λαμέλα) γκολ στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου (το 2-0). Και κάπου στο... 50κάτι ο ΠΑΟΚ μειώνει (σε 2-1) και αλλάζει η εικόνα του αγώνα. Γράφαμε τότε:

«Η ΑΕΚ του πρώτου ημιχρόνου ήταν όμορφη. Ήταν ευχάριστη στο μάτι.

Δεν ήταν καταιγιστική, δεν έχασε σωρεία μεγάλων ευκαιριών, αλλά ήταν πλήρης, μεστή, πειστική και κυριαρχική.

Απόλυτα ισορροπημένη σε άμυνα, δημιουργία και επίθεση. Δεν ξεχώρισε κάποιος τομέας (από τους τρεις) έναντι κάποιου άλλου...

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ο Λαμέλα βρίσκει και δεύτερο γκολ, ο ΠΑΟΚ μειώνει σχεδόν άμεσα και κάπου εκεί η ΑΕΚ... φεύγει από το γήπεδο!

Χάνει την αυτοσυγκέντρωσή της, χάνει την συνοχή της, χάνει και το μυαλό της. Ο λόγος; Δεν έχω απάντηση.

Ένστικτο αυτοσυντήρησης; Ανασφάλεια; Κόπωση; Συνδυασμός αυτών των δύο; Κάτι άλλο; Δεν έχω ιδέα.»

Και στην συνέχεια κάναμε λόγο για την «καθίζηση στο δεύτερο ημίχρονο, ιδιαίτερα μετά το γκολ του ΠΑΟΚ. Μπορεί να ακουστεί ως "βαριά" η φράση, αλλά φαινόταν σαν να του κάναμε δώρο την ισοπαλία»! Τα δύο παιχνίδια είναι σχεδόν πανομοιότυπα, το σκορ όχι! Γιατί; Διότι το δις εξαμαρτείν...

Τι συμβαίνει στον... πλανήτη της (ποδοσφαιρικής) ΑΕΚ; Γιατί η ομάδα στο τελευταίο ημίωρο "κλάταρε" και "εξαφανίστηκε" από το γήπεδο; Είναι θέμα φυσικών δυνάμεων, είναι πνευματικό - ψυχολογικό το ζήτημα; Πως γίνεται η ομάδα να εμφανίζεται εξαντλημένη μετά από τρεις εβδομάδες διακοπής του πρωταθλήματος; Πως γίνεται να μην "κλειδώνεις" την νίκη όταν είσαι στο 2-0, στο γήπεδό σου, κόντρα σε έναν μέτριο ΠΑΟΚ;

Υπό μία έννοια η εικόνα της ΑΕΚ στο παιχνίδι της πρεμιέρας των play off κόντρα στον ΠΑΟΚ ήταν η (αγωνιστική) εικόνα του Ρότα στο παιχνίδι!

Εξαιρετικός (65 επαφές με την μπάλα, 42/45 πάσες, 4/4 μακρινές μπαλιές, 5/7 κερδισμένες μονομαχίες, 5 κλεψίματα, μία ντρίπλα, ένα κερδισμένο φάουλ και μηδέν φάουλ κατά) μέχρι που... έσκασε κι άρχισε να τρώει μπαλιές στην πλάτη (και μάλιστα σε set παιχνίδι, όχι πχ σε κάποια αντεπίθεση με την ομάδα σε ανισορροπία και ανοργάνωτη άμυνα).

Τρεις, οι δύο κόστισαν καθώς έγιναν γκολ. (Η τρίτη ήταν η ευκαιρία με το τετ α τετ του Τσάλοφ στο 64ο λεπτό.) Βγήκε (αλλαγή) στο 69ο λεπτό και τέρμα οι μπαλιές στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Ας σταθούμε λίγο στα τρία τέρματα που πέτυχε ο ΠΑΟΚ...

1ο γκολ ΠΑΟΚ
58ο λεπτό. Στο πρώτο γκολ βγάζει σχεδόν χωρίς πίεση (ο Πινέδα πήγε καθυστερημένα επάνω του) ο Μιχαηλίδης την βαθιά μπαλιά. Ο Ρότα έχει ήδη χάσει τον Κωνσταντέλια (από την ώρα που γίνεται η πάσα όπως βλέπετε) και η ζημιά έγινε.

Ο Λαμέλα καλύπτει τον Μπάμπα (που είναι από την πλευρά του), ο Πινέδα συγκλίνει για να πιέσει τους δύο κεντρικούς αμυντικούς του ΠΑΟΚ, με τον Πιερό να έχει έρθει πιο αριστερά (και πιο πίσω από τον Ορμπελίν), ενώ το βάθος στην τριάδα των χαφ δίνει ο Μάνταλος ο οποίος στο συγκεκριμένο ματς αγωνίζεται στην θέση "έξι" (κάτι σαν... Πίρλο, στην θέση αναφέρομαι και όχι στους παίκτες για να μην πέσετε να με "φάτε").

2ο γκολ ΠΑΟΚ
67ο λεπτό. Στο δεύτερο γκολ ο Μιχαηλίδης επιχειρεί νέα (και πάλι σχεδόν χωρίς πίεση) βαθιά μπαλιά. Επάνω του (χαλαρά όμως, χωρίς ένταση) ο Μάνταλος, οποίος καλύπτει την θέση του Λαμέλα που τον βλέπουμε ως δεξί μπακ, με τον Ρότα να παίζει τον ρόλο του τρίτου στόπερ δίπλα στον Βίντα.

Το ότι δεχθήκαμε τέρμα από την πλευρά που έχουμε τέσσερις αμυνόμενους ποδοσφαιριστές (κι όχι από την αριστερή που έχουμε μόλις έναν) έναντι μόλις ενός του ΠΑΟΚ (δεν έγινε κάποιος συνδυασμός εννοώ) είναι θέμα προς συζήτηση (και προς επίλυση).

3ο γκολ ΠΑΟΚ
85ο λεπτό. Στο τρίτο γκολ οι παίκτες της ΑΕΚ αλλού πατούν και αλλού βρίσκονται. Δείτε διάταξη, με την ομάδα να αμύνεται με τρία... δεξιά μπακ (Οντουμπάτζο, Βίντα, Μουκουντί - ο "Μούκου" ως αριστερό στόπερ τι δουλειά έχει εκεί;) και τον άξονα να είναι άδειος, με τον ("σκασμένο") Μάνταλο στο "έξι" (και χωρίς στόπερ πίσω του) να μαρκάρει τον (ξεκούραστο) Τσάλοφ. Τον πέρασε ο Ρώσος επιθετικός, ήταν αυτονόητο το τετ α τετ (και εν τέλει το γκολ)!

Απόλυτη ευστοχία
Εντυπωσιακό ως στατιστικό, αν μη τι άλλο! Πέντε τελικές προσπάθειες στην εστία και από τις δύο ομάδες, ισάριθμα γκολ. Δύο (στα δύο) η ΑΕΚ και τρία (στα τρία) ο ΠΑΟΚ. Κοινώς... ότι πήγε μέσα "έγραψε". Απόλυτη ευστοχία για Μάνταλο, Λαμέλα, Πέλκα και Ζίβκοβιτς (από μία τελική και από ένα γκολ). Μόνο ο Κωνσταντέλιας... χάλασε την στατιστική καθώς είχε δύο τελικές (μία στην εστία όμως).

Ο Erik Lamela βλέπει ΠΑΟΚ και... αφηνιάζει!
Πέντε τέρματα έχει πετύχει με την φανέλα της ΑΕΚ ο Έρικ Λαμέλα, τα τέσσερα είναι απέναντι στον ΠΑΟΚ, ενώ έχει κερδίσει και ένα πέναλτι. (Το πέμπτο του γκολ ήταν η τρομερή εκτέλεση φάουλ κόντρα στην Καλλιθέα στην Νέα Φιλαδέλφεια.) Εντυπωσιακό ως στατιστικό στοιχείο (όπως εντυπωσιακά είναι και τα περισσότερα γκολ που πέτυχε). Φαίνεται πως του... ταιριάζει ο ΠΑΟΚ του Αργεντινού ποδοσφαιριστή.

Οι... "πατέντες" του Ματίας
Είδαμε κάτι σαν 4-3-3 (με... πέντε χαφ), με τον Γκατσίνοβιτς αριστερό μπακ (τον έχουμε ξαναδεί), τον Πινέδα ως αριστερό εξτρέμ (επίσης τον έχουμε ξαναδεί, έκανε ένα από τα καλύτερά του παιχνίδια με την φανέλα της ΑΕΚ εκεί, πέρυσι στην Τούμπα) και τον Λαμέλα από δεξιά (μπροστά).

Η μεγάλη διαφοροποίηση όμως ήταν ο ρόλος του Μάνταλου, ο οποίος αγωνίσθηκε ως οργανωτής αλλά από την θέση "έξι" (ως deep lying playmaker). Όσο είχε δυνάμεις, υπηρέτησε τον ρόλο άψογα!

Είχε 78 επαφές με την μπάλα, 47/56 επιτυχημένες πάσες (84%) - κανένας άλλος ποδοσφαιριστής και των δύο ομάδων δεν είχε τέτοιο όγκο πασών, 1/1 εύστοχα σουτ, 15/18 μακρινές μπαλιές, τέσσερις σέντρες, 1/2 επιτυχημένες ντρίπλες, 11/15 κερδισμένες μονομαχίες, ένα κλέψιμο, υπέπεσε σε δύο φάουλ και κέρδισε πέντε, ενώ δεν έκανε ΟΥΤΕ ΕΝΑ λάθος.

Με διαφορά ο καλύτερος παίκτης της ΑΕΚ στον αγώνα (και χωρίς να έχει ιδιαίτερες βοήθειες από τον Γιόνσον και κυρίως από τον Λιούμπισιτς), μέχρι που... κουράσθηκε.

Καμία βοήθεια από τις αλλαγές
Κάποτε ο Ματίας άλλαζε σχεδόν ολόκληρη την μεσοεπιθετική γραμμή κάπου στο 60ό λεπτό και η ομάδα ανέβαζε "στροφές" στο τελευταίο ημίωρο. Χθες (ή για την ακρίβεια και χθες) όποιος κι αν μπήκε διαφορά δεν καταλάβαμε.

Για παράδειγμα, ο Ελίασον πέρασε ως αλλαγή στο 78ο λεπτό. Αγωνίσθηκε (μαζί με τις καθυστερήσεις) 18 λεπτά. Ο απολογισμός του; Μία τελική (στα σώματα) και μόλις τρεις πάσες. Εύστοχες και οι τρεις, αλλά δεν είναι ελάχιστες; Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανά έξι λεπτά έδινε και μία πάσα. Έκανε μόλις έξι επαφές, μία ανά τρία λεπτά κατά μέσο όρο.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Κοϊτά. Στο ίδιο χρονικό διάστημα (18 λεπτά) είχε μόλς δύο πάσες. Απόλυτη ευστοχία μεν (2/2), μόλις δύο δε. Πάσαρε ανά εννέα λεπτά δηλαδή. Έκανε επίσης μόλις έξι επαφές, μία ανά τρία λεπτά δηλαδή κατά μέσο όρο.

Όταν παίρνεις πέντε πάσες από τους φρέσκους μεσοεπιθετικούς σου σε 18 αγωνιστικά λεπτά δεν... πας πουθενά!

Η στατιστική εικόνα του αγώνα
Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε το παιχνίδι με ποσοστό κατοχής μπάλας 61%, δώδεκα τελικές προσπάθειες (αλλά μόλις δύο στην εστία), 433 πάσες (μόλις 281 ο ΠΑΟΚ), 352 οι επιτυχημένες, 90/128 πάσες στο αντίπαλο τρίτο, 36/58 κερδισμένες μονομαχίες εδάφους, 17/37 κερδισμένες μονομαχίες αέρος, 19 σέντρες, 14 τάκλιν, 49 ανακτήσεις μπάλας, 67% (6/9) επιτυχημένες ντρίπλες (μόλις 27% το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΠΑΟΚ), 33 επαφές στην περιοχή του πέναλτι (του αντιπάλου).

Διαβάστε την στατιστική απεικόνιση της αναμέτρησης το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με βάση την επίσημη ιστοσελίδα της Super League:

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-3
2 Γκολ 3
0 Ασίστ 3
12 Τελικές προσπάθειες 8
7 Σουτ εντός μεγάλης περιοχής 5
3 Σουτ εκτός μεγάλης περιοχής 2
2 Κεφαλιές 1
0 Αποκρούσεις 1
8 Επεμβάσεις 26
16 Κλεψίματα 15
11 Φάουλ 17
4 Οφσάιντ 2
3 Κόρνερ 1
22 Λάθη 20
10/25 Γεμίσματα 4/6

Σε ατομικό επίπεδο, Μάνταλος και Λαμέλα οι σκόρερ, ενώ δεν πιστώθηκε ασίστ σε κάποιον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. Τις περισσότερες τελικές προσπάθειες (τρεις) είχε ο Πινέδα, από δύο τελικές για τον Πιερό και τον Κοϊτά.

Μεγαλύτερη συνεισφορά στην κυκλοφορία της μπάλας είχαν ο Μάνταλος (47/56 πάσες), ο Μουκουντί (46/52) και ο Ρότα (42/45). Σέντραραν περισσότερο οι Μάνταλος (τέσσερις σέντρες), Λαμέλα (τέσσερις), Ρότα (τρεις) και Γκατσίνοβιτς (τρεις). Στα περισσότερα λάθη υπέπεσαν ο Πιερό (πέντε), ο Μπρινιόλι (πέντε), ο Λιούμπισιτς (τρία) και ο Ρότα (τρία).

Αλάνθαστοι οι Μάνταλος, Λαμέλα, Βίντα, Γιόνσον (αναφέρομαι σε αυτούς που ξεκίνησαν το παιχνίδι). Τα περισσότερα κλεψίματα (πέντε) είχε ο Ρότα, ενώ τις περισσότερες επεμβάσεις (τρεις) κατέγραψε ο Μουκουντί. Στα πιο πολλά φάουλ (τέσσερα) υπέπεσε ο Λαμέλα, τα περισσότερα (πέντε) κέρδισε ο Μάνταλος.

Σχόλια

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις τελευταίας εβδομάδας

Τα στατιστικά της ΑΕΚ στον 1ο γύρο των play off

Συνήθως ο πρώτος στην κανονική σεζόν...

Αρχίζουν (και) τα play off...

Super League 2023-2024 | Η ανασκόπηση της ΑΕΚ